Dok je američka koalicija lekara i grupa za odbranu prava potrošača, nakon opsežnog istraživanja, došla do zaključka da lekari u SAD obavljaju više od 90 nepotrebnih analiza i procedura koje su skupe i štetne, u Srbiji je situacija suprotna. O trošku zdravstvenog fonda prepisuje se samo ono što se smatra hitnim, dok mnoge analize, preglede i lekove pacijenti plaćaju iz svog džepa. Ipak, zloupotreba ima i to na polju dijagnostike.


U spisak nepotrebnih procedura u SAD ulaze i davanje lekova za gorušicu bebama koje pate od kiseline, slanje oko 50 odsto mališana sa povredom glave na skener (nepotrebno izlaganje radijaciji, jer postoje alternativne metode), prepisivanje antibiotika za sinusnu infekciju ili za konjuktivitis.

Istraživanje i spisak su napravljeni s ciljem da se lekari odvrate od prepisivanja nepotrebnih procedura, koje su, kako navode u koaliciji lekara i potrošača, postale uobičajena praksa u SAD, a koje podižu cenu zdravstvene zaštite. Deo je kampanje „Mudar izbor“, koju je pokrenuo Američki odbor za internu medicinu.

S druge strane, u Srbiji se o trošku Republičkog fonda za zdravstvenu zaštitu (RFZO) leče hitni slučajevi, a paket osnovne zdravstvene zaštite još nije definisan.

Miroslav Petrović, predsednik Udruženja za zaštitu prava pacijenata „Pravo za zdravlje“, kaže za Danas da lekari u Srbiji prepisuju samo ono što je osnovno, odnosno ono što im RFZO dozvoli.

– Pacijenti ne dobijaju zaštitu kakva postoji u razvijenim zemljama, jer za to nema novca. Situacija kod nas je suprotna u odnosu na SAD. Ne postoji istraživanje koje bi pokazalo da li u određenim procedurama ima zloupotreba, jer ne postoje institucije koje bi mogle da sprovedu takvo istraživanje. Mi čak ne znamo ni koliko se godišnje potroši za zdravstvo iz BDP – šest, osam ili 11 odsto. Podaci se razlikuju – ukazuje Petrović. On dodaje da zloupotreba ima, i to na polju dijagnostike.

– Dobijete uput za analizu krvi, ali laboratorija ne radi, pa morate da idete u privatnu i platite. Mnogi pregledi za trudnice se obavljaju isključivo u privatnim ordinacijama, skener takođe. Skupi, a neophodni lekovi nisu na listi Fonda, pa su pacijenti prinuđeni da ih kupuju – ističe Petrović.

Naš sagovornik napominje da će se situacija promeniti tek kada se političari uozbilje, a oni zaduženi za zdravstvo budu odgovorno obavljali svoj posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari