Koje zmije su otrovne, gde žive, kako se ponašati pri susretu, šta kad ujede: Profesorka Biološkog fakulteta objašnjava za Danas

Ostavite komentar


  1. Sarka u Banatu? Ocemu vi pricate? Niko nikad u Banatu nije naisao na Sarku! One ne zive u Vojvodini.

  2. Da li se uopšte umire od ujeda otrovnica sa naših prostora ili samo mogu da izazovu teži ili lakši poremečaj zdravlja…

  3. U Bogutovcu ih ja mislim ima najvise kao psi lutalice po gradi,svaki dan smo skoro vidjali poskoke. Sarke jako retko. Poskok je mirna povucena zmija,obicno se trudi da kad god moze da smugne i da se sakrine to uradi. Samo se jednom desilo da smo presli preko jednog malog poskoka a on se nije makao sa naseg puta. Meni su prelepi kad se pare toliko se uvijaju i maze,prelepo. Ali zato smo i videli koliko je ta mala zmijica poskok opasna na nasem psu. Kada ju je poskok ujeo za nos ona je nekako cudno jauknula i nine proslo minut pocela je da trese glavu i udara sapom u nos ja sam odmah izbrijala taj deo i videla dve tacke… Sreca muz ju je odmah odneo kod veterinara pa je dobila serum ali glava joj je sve vise oticala bila je kao dinja natekla. Otrov se tacno spustio u gornju usnu i tu je bio najveci haos. Dva dana je jadna bolovala i vode nine mogla da pije i secam se puce joj taj cep gde se skupio otrov sam od sebe i poce da krvari i vrlo brzo joj bi bolje… U svakom slucaju tako mala zivotinjica a tako opasna… A sto se tice prepoznavanja verujte instiktivno se odmah prepozna ta sara… Kao romboidni sah. I videla sam kakose smuk penje na drvo,to je bilotako spretni da nemate pojma kao macka spretno. Hoce i poskok da se penje kada kisa hoce da pada ako su grane nisko da znate. Vodite racuna.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.