Zna li se dovoljno o ubistvu Ante Pavelića?

Nema saglasnosti u stručnoj javnosti oko toga treba li atentatora Blagoja Jovovića počastvovati ulicom u Beogradu

Ostavite komentar


  1. Gospodjo Branka. O Nedicu nemam nijedne lepe reci,ali izjednacavati ga sa Pavelicem je monstruozno.

    1. Upravo sam i sam to hteo da napišem, da je skandalozno izjava Branke Prpe da je i u srpskoj istoriji bilo likova poput Pavelića, dobro je da je Đuro Radosavović kasnije u tekstu dao pravu meru za Pavelića nazvavši ga „balkanskim Hitlerom“,budući da je direktno odgovoran za ubistva na najsvirepiji način nekoliko stotina hiljada Srba, Jevreja i Roma na teritoriji čitave NDH, ne samo u Jasenovcu.

      1. Sramota je da Branka Prpa izjednacava Pavelica sa bilo kim.
        U prolece 1943 ustase su potvrdile SS inspektorima iz Berlina 1.400.000 zverski ubijenih Srba na teritoriji tadasnje NDH. Samo do kraja Avgusta 1941 su uspeli da zverski pobiju 200.000 Srba na istoj teritoriji.
        Nedic nije imao koncentracione logore, jos manje logore za srpsku decu kao sto ih je imao Pavelic.
        Velika je sramota to sto govori Branka Prpa. Cak je i Hitler gospodin za zlikovca nad zlikovcima kakav je Pavelic.

      2. Znamo sigurno da su ga ubili četnici, a da SFRJ ništa nije uradila čak ni podigla optužnicu to znamo sigurno 100%.

      1. Ljudi nemate pojma Nedić je spasao beogradsku omladinu od slanja u nemačke logore.Izmišljao je radne akcije po Beogradu za vreme okupacije i tako ih spasao.To mi je pričao moj otac koji je bio mladić za vreme okupacije.

    2. Izjednačavanje Nedića i Pavelića je monstruozno. Izjednačavanje logora u tadašnjoj Srbiji i Hrvatskoj je još monstruoznije. Koliko Hrvata je stradalo u tim Nedićevim logorima, pitam Branku Prpu. Sramota je biti toliko površan i neobjektivan.

    3. Prilika čini sve…
      Da je Nedić bio u istoj poziciji kao i Pavelić, svakako da bi radio potpuno iste stvari. Ovako je morao da se zadovolji „samo“ JEvrejima, Romima i onim partizanima/komunistima koji su im pali šaka.
      OK, jedina razlika je u tome što Nedićevi nisu klali, a Pavelićevi jesu. Ostalo je sve isto: oba su imali logore, oba su ubijali (mada nikoga lično), oba su mučili, zatvarali, proganjali…

      1. Prvo je način na koji rezonujete po principu prilike šta bi bilo kad bi bilo potpuno pogrešan, i nephivatljiv u svakoj objektivnoj analizi. Takođe geneza i jednog i drugog je potpuno različita. Takođe, pitanja Jevreja u u ondašnji okupiranoj Srbiji su bili potpuno u nemačkoj nadležnosti, i dželati su bili direktno Nemci, Nedičeva policija i vlast je u tome samo asistirala, naravno nažalost
        Ako nemate živaca za debele istorijske knjige i dokumente, pročitajte bar Albaharijev roman Gec i Majer. Zaista bi trebalo da se mnogo bolje uputite u neke stvari pre nego što ih komentarišete. Ukoliko niste neobavešteni, onda ste tendenciozni kao Branka Prpa, kojoj nije prvi put da se koristi ovakvim izjavama.

      2. Ne čudi me takva zloba ,ima svakakvih. Čudi me prostor koji dobijaju. Kome to treba,pitam se. Svim logorima u Srbiji su upravljali Nemci,streljanja vršili Nemci…niko to više ne pominje,samo se Srbi optužuju?

      3. A koji je logor imao Nedić? Branka i ti sigurno mislite na Staro Sajmište a ono se tada nalazilo u NDH, dakle prvo nemački logor a kasnije čisto ustaški. Branka i ti krijete da je pored 6.000 Jevrejki stradalo i 4-5.000 Jevreja i oko 10-12.000 vojnika kraljeve jugoslovenske vojske u otodžbini tj. četnika. E, to boli Branku. Boli Branku i što je Jovović bio četnik. Šteta što niko neće podići spomenik ni mom Pećancu četniku Nikoli Kavaji što je pokušao da ubije Tita. A što se tiče „Prilika“ Nedić je postao to što jeste zato što su komunistički i partizanski prvaci Žarko Zrenjanin i Mustafa Golubic strašnom diverzijom digli u vazduh Smederevsku Tvrđavu i tom prilikom pobili oko 4-5.000 Srba i ranili oko 2-3.000 Srba nekoliko stotina nemačkih zarobljenika i oko 200 Nemaca. I ako su u vozu koji je u tom trenutku bio na železničkoj stanici su poginuli Nedićev sin jedinac, snaha i unuk.
        Da Nemci ne bi streljali još 2.000 Smederevaca Nedić je prihvatio da bude premijer i za četri godine njegove vlade potpuno obnovio grad Smederevo nažalost tvrđavu nije mogao. Sada smo svedoci eksplozije u Bagdadu diverziju u Smederevu koji su izveli komunisti je bila višestruko razornija sa mnogostruko više žrtava i po nima ne da se zovu ulice, prave serije i snimaju filmovi nego su Petrovgrad (Bečkerek) preimenovali u Zrenjanin.

        1. Ne znam na šta Branka misli, ali ja mislim na Banjički logor.
          Valjda je Vujković tamo bio zadužen da spašava što više logoraša. Ne bi on, ali, eto, morao je… Da nije on bio tu Nemci bi svakako pobili duplo više…
          A ono za Smederevo je još jedna revizionistička laž i obmana. Nemci su radili istragu i zaključili su da nije bila u pitanju sabotaža. Ovi revizionisti, valjda, čuvali stražu Mustafi pa zato znaju…

    4. Gde se u izjavi vidi izjednačavanje bilo čega? Ne posedujete ni elementarnu sposobnost da razumete pročitano.

  2. „nema pouzdanih podataka da je Blagoje Jovović stvarno uradio to što tvrdi“

    Ovo je poenta svega. Na osnovu čega mi „znamo“ da je baš on pucao u Pavelića? Na osnovu toga što je on to rekao. Dakle – veruje mu se na reč.
    A poseban bonus je to što je bio traljav i nesposoban, pa nije uradio to kako treba.
    Kakve li ironije – đak od nepunih 18 godina ispali 4 metka i sva 4 pogode (OK, jednim od ta 4 je promašio pravu metu) i dve osobe na mestu ostanu mrtve, a ovamo odrastao čovek od 45 godina, koji je služio vojsku, borio se u ratu, ispali najmanje 5 metaka, od kojih samo 2 pogode i ovaj još preživi.

  3. Mozemo samo da menjamo nazive, ni za sta drugo nismo. Klinton je jos ziv, a to dovoljno govori o nama danas.

    1. Ne treba zaboraviti da je u II svetskom ratu Srbija bila okupirana od strane nemaca, a da je Hrvatska imala svoju vlast, uz nemačkog predstavnika u Zagrebu. Koncentracione logore u Srbiji su osnovali Nemci, a u NDH hrvati. Srbija je imala dva antifašistička pokreta u II svetskom ratu, jedan pod uticajem Londona, drugi pod uticajem Moskve. Mislim da ne bi trebalo da se odriče ni jednog.

  4. Steta sto je Nikola Kavaja nije uspeo u svojoj nameri – veci fasisticki zlocinac je ostao u zivotu a Gulag Srbija koji je vaspostavio nas Srbe ISTREBLJUJE i dan-danas. Partija ubija Gulag Srbija.
    Bez zle namere, pozdravlja vass Vrag naroda. Cuvajte se.

  5. Kako niste ukapirali, pa ovom večitom zameniku nečega i prvorođenom je jedino bitan novac. Briga njih za nazive ulica, nego su na brilijantan način smislili kako izvući pare od naroda. Sada će svi morati da menjaju dokumenta, a to košta.

  6. Koji transfer blama zbog reci gospodje Prpe. Mislim da smo zasluzili realnije politicare,a ne proizasle ispod Titovog sinjela.

    1. Branka Prpa nije političarka, već istoričarka. Jako se lepo vidi da nije imala želju da poredi Pavelića i Nedića, ali za zlonamerne to je nedovoljno. Titov šinjel je pojam za Vučićev.

    2. A da navijas za klub koji je isto proizasao ispod Titovog sinjela ti ne smeta?
      Niti da u imenu kluba imas komunisticko znamenje? Ni to ti ne smeta?
      Inace, Stella se pise a ne Stela, ali iluzorno je ocekivati od tebe da znas to.

    3. Tačno,nepostoji niti jedan jedini dokaz daje Jovović atentator sem njegove priče koju je mogao bilo ko da ispriča.Drugo Pavelić nije ubijen već samo lakše ranjen,umro je od posljedica i naknadnih komplikacija operacije žuči koju je imao u Novembru 1959 i venske embolije od koje je bolovao godinama.

  7. Jedno hipoteticno uporedjenje: Vucic je bio na Jevrejskom groblju iznad Sarajeva, kako kaze njegov sef Seselj. Nije dolazio tamo zbog rekreacije nego da bi pucao po civilima. Predpostavimo da njega neko od Sarajlija kome je ubijena porodica sada upuca, ko bi u tom slucaju dobio ulicu u Sarajevu i Beogradu? Samo pitam, tema za debatu.

  8. Čak i da je sve onako kako je Jovović opisao atentat na Pavelića, a za to imamo samo njegovu reč, kako je on to „ubio“ Pavelića? Pa on je umro više od 2.5 godine nakon ranjavanja i za to vreme slobodno šetao i putovao u Čile i Španiju? U Frankovoj Španiji bio je politički aktivan i nije odavao nikakav utisak da je smrtno ranjen. Pavelić je bio ozbiljno bolestan i umro bi ovako i onako u sličnom roku. Ja ne znam za drugi slučaj da je neko „ubio“ drugog čoveka koji onda provodi 2.5 u intenzivnoj fizičkoj aktivnosti i zatim umire od komplikacija izazvanih šećernom bolešću.

  9. Izgleda da je jedino g. Bondzic razumeo pitanje iz naslova. Odgovor je: ne zna se ko je ustrelio Pavelica.

  10. 90tih se pricalo u“Oracu“ da je Pavelica ranio Andrej Karadjordjevic u Argentini pa je nedugo posle nadjen u garazi otrovan izduvnim gasovima
    Pavelic je prebacen kod cerke u Spaniju gde je umro od posledica ranjavanja u vrat

  11. Pavelica je neko upucao I ko je da je ruka mu se pozlatila.Po neki komentarima se cini da su mu bila ugrozena ljudska prava.Ne verujem da je Jovovic izmislio pricu .

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 5. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.