Privredno društvo „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ dostavilo je nadležnim organima Plan javnih nabavki za 2014. godinu sa napomenom da će on biti korigovan ukoliko dođe do izmena finansijskih parametara po usvajanju Godišnjeg plana poslovanja za 2014. godinu.

Inače, u PD „TE-KO“ ne postoje tehnički razlozi za pomeranje rokova sprovođenja remonata termoenergetskih i rudarskih postrojenja. Međutim, zbog neusvajanja Godišnjeg plana poslovanja, javne nabavke neće biti blagovremeno pokrenute, što ozbiljno može ugroziti osnovnu delatnost Kompanije. Obzirom na situaciju i moguće posledice u kostolačkoj kompaniji doneta je poslovna odluka da se pokrenu inicijalne aktivnosti za sprovođenje postupka najhitnijih javnih nabavki u skladu sa planom investicionih i remontnih aktivnosti za ovu godinu s tim da se ugovori ne zaključuju pre konačnog usvajanja Godišnjeg programa poslovanja.

U rudarskom sektoru PD „TE – KO Kostolac“ ističu da će plan remontnih aktivnosti biti realizovan u skladu sa dinamikom sprovođenja javnih nabavki i da će aktivnosti na ovom poslu biti prilagođene i usklađivane sa datom situacijom. -Prve remontne aktivnosti na Površinskom kopu „Drmno“ trebalo bi da otpočnu već polovinom aprila i to na petom jalovinskom sistemu za otkrivanje uglja, rekao je Goran Horvat, direktor Direkcije za proizvodnju uglja Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“. Remont ovog sistema, objašnjava Horvat, uslovljen je aktivnostima vezanim za rekonstrukciju pomenutog sistema u naznačenom periodu. Naravno, problem mogu biti javne nabavke, ali mi ćemo prilagoditi remontne aktivnosti datim okolnostima. Posle završetka remonta petog jalovinskog sistema sredinom maja trebalo bi da se krene sa remontom četvrtog jalovinskog sistema. Potom, kako smo i predvideli dinamikom sprovođenja ovogodišnjih remonata rudarske mehanizacije, sredinom juna trebalo bi da otpočnu poslovi na sređivanju drugog jalovinskog sistema. Za sredinu jula predviđen je početak radova na remontu rudarske mehanizacije koja radi na iskopavanju uglja, a posle toga sledi remont trećeg jalovinskog sistema. Remontnu sezonu završavamo remontom rudarske mehanizacije koja radi u sklopu prvog jalovinskog sistema.

Prema svom karakteru ovogodišnje remontne aktivnosti na rudarskoj mehanizaciji angažovanoj na kopu „Drmno“ mogu se svrstati u red standardnih investicionih opravki. Ipak, na pojedinim mašinama i opremi biće izvršeni i složeniji zahvati. -Tokom ovogodišnje remontne sezone, kaže Horvat, biće odrađeni poslovi koji se odnose na: revitalizaciju polukombinovane mašine (PKM-1) za podizanje uglja sa deponije na kojoj će između ostalog biti urađena antikorozivna zaštita. Izvršiće se zamena koloseka i gumene trake na transporteru „T-2“. Ovi poslovi trebalo bi da se završe za oko četiri meseca, jer nam je ovo jedinstvena prilika da odradimo pomenute poslove, pošto će ove godine termoenergetski kapacitet za proizvodnju električne energije blok „B-1“ u Termoelektrani „Kostolac B“ biti van pogona osam meseci zbog sprovođenja poslova na njegovoj revitalizaciji. Dalje, treba napomenuti zamenu kuglebana na pretovarnoj mašini rotornog bagera „SRs 1300“ što će iziskivati stajanje bagera između 45 i 60 dana. Od specifičnih poslova izdvojio bih još i rekonstrukciju transportnog sistema za izvoz uglja. Naravno, kašnjenje u sprovođenju postupka javnih nabavki predstavlja problem i može uticati na stepen realizacije i kvalitet remonata, ali nadam se da ćemo uspeti da do kraja remontne sezone poslove odradimo u skladu sa planiranim obimom. Sve remontne aktivnosti biće usklađivane sa datim okolnostima u određenom trenutku i datim mogućnostima. Ipak, moram da napomenem da nam je za izvođenje remonata urgentno potrebna realizacija javnih nabavki koje se odnose na neposredne aktivnosti izvođenja remontnih poslova, izradu rezervnih delova, kao i javne nabavke koje se odnose na angažovanje mašina pomoćne mehanizacije, a naročito većeg broja auto dizalica. Nadam se da će realizacija pomenutih javnih nabavki biti odrađena na vreme. U protivnom, ako ne odradimo kvalitetno remonte, što se posebno odnosi na rudarsku opremu instalisanu na ugljenom sistemu, teško ćemo adekvatno odgovoriti potrebama energetskog sektora u pogledu obezbeđivanja potrebnih količina uglja, konstatovao je Horvat.

U Kostolcu veoma dobra proizvodnja

Kostolac – U Privrednom društvu „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ od početka ove godine proizvedeno je oko 1,3 miliona tona uglja i oko milion megavat-časova (MWh) struje. U Kostolcu je u februaru proizvedeno 552.751 MWh, a u januaru 536.217 MWh električne energije. Sa kostolačkih kopova je u februaru iskopano 628.453 tona uglja, a u januaru 674.072 tona uglja. Na deponijama kostolačkih termoelektrana na kraju februara bilo je 276.070 tona uglja. U Kostolcu je za dva meseca ove godine iskopano i oko 7,25 miliona tona otkrivke, zemlje ispod koje se nalazi ugalj. Z.V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari