Ambasador Japana u Srbiji, Tošio Cunozaki posetio je Požarevac i Golubac povodom doniranja medicinske opreme od vitalnog značaja za zdravstvene ustanove u ovim gradovima.

Opštoj bolnici u Požarevcu donirano je: monitori za pacijente, gastroskop, kolonoskop, defibrilator i druga medecinska oprema ukupne vrednosti od preko 74 hiljada eura. Tom prilikom je poručio da se nada i želi da ovaj čin dodatno doprinese daljem razvoju odnosa Japana i Srbije.

Ambasador je takođe iskazao zahvalnost Srbiji i gradu Požarevcu na saosećanju i pomoći ukazanoj u vreme razornog zemljotresa i cunamija. Podsećamo da je čak i u takvoj nesreći Vlada Japana poklanjala našoj zemlji podržavajući projekte za osnovne potrebe stanovništva u domenu zdrastvene i socijalne zaštite, obrazovanja i zaštite životne sredine. Ukupan iznos donacija Japana Srbiji od 1999. godine iznosi 7,4 miliona eura, dok je čitav iznos sveukupne pomoći premašio sumu od 200 miliona eura.

Poslednju u nizu donacija Požarevcu, ambasador Cunozaki je predao direktoru Bolnice dr Srećku Bosiću, a potom se uputio u obilazak odeljenja zajedno sa pomoćnikom ministra zdravlja Petrom Bulatom, načelnikom Braničevskog upravnog okruga Goranom Petrovićem, gradonačelnikom Požarevca Miodargom Milosavljevičem i potpisnikom ove donacije, direktorom Zdrastvenog centra Požarevac dr Miodragom Bogosavljevićem.

Načelnik Braničevskog upravnog okruga, Goran Petrović je napomenuo da je ova donacija je učinjena kad i poklon Golubcu, tako da se ukupno radi o 140.000 evra za Požarevac i Golubac, a podsetio je da je za Zdrastveni centar Petrovac na Mlavi Japan donirao mamograf.

Gradonačelnik Požarevca, Miodrag Milosavljevič je istakao da će blagodeti ove donacije osetiti građani Požarevca ali i okoline jer je oprema dodeljena odeljenjima na kojima je i najpotrebnija, hirurškom, internom i interventnom te istako odlične veze sa Japanom i ambasadorom Cunozakijem.

Pomoćnik u ministarstvu zdravlja Srbije, dr Petar Bulat je podsetio da je Japan zdrastvu Srbije poklonio i 32 mamografa, koji će se koristiti u akcijama u okviru velikog projekta „Srbija protiv raka“.

Tošio Cunozaki je, još jednom zahvaljujući na solidarnosti sa stradalima u Japanu, naveo kako se već treći put nalazi u Golupcu koga smatra jednim od najlepših turističkih gradova u čitavoj Srbiji, pa će saradnja sa ovom opštinom, svakako, biti nastavljena i produbljena u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari