Poljoprivrednici opštine Veliko Gradište do sada su imali priliku da prisustvuju sajmovima poljoprivrede u Grčkoj i Mađarskoj a sada i jednom od najvećih i najkvalitenijih u Evropi – Međunarodnom sajmu poljoprivredne mehanizacije i stočarstva „ Fieragricola „ u italijanskom gradu Veroni.

Ovaj sajam je prisutan više od jednog veka u poljoprivredi i jedina je međunarodna manifestacija u Evropi koja obezbeđuje kompletnu ponudu tehnologija i proizvoda u sektorima kao što su poljoprivredni inženjering, uzgoj životinja, agro – materijal, obnovljive energije i usluga za poljoprivredu. Na sajmu je učešće uzelo preko 1.200 izlagača iz 22 države. Ove godine fokus je bio na održivoj poljoprivredi u zaštiti životne sredine i ekonomskom prosperitetu poljoprivrede.

Pored teške finansijske situacije opština Veliko Gradište izdvojila je sredstva za posetu poljoprivrednika sajmu kako bi se upoznali sa aktuelnostima i novinama primenljivim u svojim domaćinstvima. Neposredan kontakt poljoprivrednih proizvođača sa najnovijim dostignućima u svim oblastima poljoprivredne proizvodnje nezamenljiv je u poslu kojim se bave i ujedno predstavlja odličnu priliku za upoznavanje sa najsavremenijim tehnologijama, sticanje novih znanja i unapređenje poslovanja. Ovaj vrhunski poljoprivredni događaj bio je podeljen na pet tematskih celina sa kompletnom ponudom proizvoda, usluga i tehnologija za modernu poljoprivrednu proizvodnju. Sajmu su prisustvovali svi učesnici u poljoprivrednoj proizvodnji : poljoprivredni preduzetnici, odgajivači, kompanije poljoprivredne mehanizacije, veterinari, konstruktori i dileri poljoprivrednih mašina, proizvođači hrane i proizvođači sredstava za primarni sektor što je posetiocima omogućilo da, pored upoznavanja sa najnovijim dostignućima, ostvare i važne kontakte.

U opštini Veliko Gradište najveći poljoprivredni proizvođači su meštani sela Kurjače, Sirakovo, Desine i Makce. Oni su najviše interesovanja pokazali za traktore od 120-150 konjskih snaga budući da su obradive površine kojima raspolažu u proseku veličine 100 hektara. Kako su najzastupljenije poljoprivredne kulture pšenica, suncokret i kukuruz pažnju je, između ostalog, privukla i pokretna sušara za zrnastu robu kapaciteta od 10 tona i vrednosti 22.000 evra, istakao je odbornik Skupštine opštine Veliko Gradište, Zlatoljub Žikić. Prodavac će sušaru kupcu dopremiti na kućnu adresu što je veliki korak u poslovanju u ovoj oblasti. Inače, naši posetioci su kao postojeći problem istakli niske cene svojih proizvoda i malu kupovnu moć kao ograničavajući faktor zbog čega im većina mehanizacije ostaje još uvek nedostupna.

Poljoprivrednici iz ove opštine posetu sajmu su i ovaj put ocenili kao veoma uspešnu i korisnu za dalju proizvodnju. Uz neprocenjiva iskustva sa sajma i međusobnu razmenu utisaka, od turističkog vodiča imali su prilike da čuju korisne savete o načinu vođenja poljoprivrede u pokrajini Veneto kao i čitavoj Italiji, vredne 250 milijardi evra i jedne od najjačih u Evropi. Ujedno, tokom putovanja videli su i kako izgledaju neke od brojnih površina pod zasadom sa usavršenim sistemom navodnjavanja što je mnoge podstaklo na planiranje buduće proizvodnje u tom smeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari