Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je juče u Bukureštu, gde je doputovao kako bi od Rumunije zatražio podršku protiv unilateralnog proglašenja palestinske države, da postoje znaci „približavanja“ u odnosima njegove zemlje i Turske, dodajući da dve strane tragaju za konkretnim načinima poboljšanja tih odnosa.


– Tražimo načine kako bismo poboljšali naše odnose… Nastojimo da napravimo konkretne korake posebno zbog činjenice da Turska ne učestvuje u poslednjoj floti (koja prevozi pomoć Gazi)… i zato se nadamo uspehu – rekao je Netanjahu novinarima u Bukureštu, prenosi Beta.

Jedan portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova rekao je u utorak da se nastavljaju kontakti Izraela i Turske u cilju poboljšanja njihovih odnosa. Kontakti su u toku i intenziviraju se u cilju pronalaženja rešenja krize i okretanja novog lista u odnosima Izraela i Turske, rekao je za Frans pres.

Prema izraelskim medijima, dve strane nastoje da prevaziđu nesuglasice pre objavljivanja izveštaja istražne komisije UN o izraelskom napadu na turski brod koji je prevozio pomoć stanovnicima Gaze, 31. maja 2010, kada je ubijeno devet turskih državljana. Nakon tog napada, Turska je povukla svog ambasadora iz Tel Aviva i saopštila da odnosi sa Izraelom koji su do tada bili odlični, „nikada više neće biti isti“.

– Rumunija će ostati snažan partner i nastaviti saradnju sa Izraelom – rekao je premijer Emil Bok, izvestio je Jerusalim post. Netanjahu je pozvao Boka da uskoro doputuje u uzvratnu posetu Izraelu. Izraelski premijer svoju diplomatsku misiju nastavlja u Sofiji gde će danas razgovarati sa bugarskim zvaničnicima.

Mosad u Sofiji

Agenti Mosada špijunirali su po Sofiji par dana uoči Netanjahuove posete, objavio je na svom sajtu bugarski Standart. Netanjahu i nekoliko izraelskih ministara u Sofiju su iz bezbednosnih razloga doputovali sa nekoliko aviona. Tokom posete biće potpisano nekoliko međudržavnih sporazuma, pored ostalih, o saradnji u oblasti odbrane i o stimulaciji investicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari