Severna Koreja osudila je juče SAD zbog uvođenja dodatnih sankcija toj zemlji, kao odgovor na hakerski napad na kompaniju Soni pikčers, kritikujući Vašington jer je odbio pokretanje zajedničke istrage o toj aferi. Produkcijska kuća Soni bila je krajem decembra na meti hakerskih napada zbog njenog filma „Intervju“, komedije koja na karikaturalan način prikazuje atentat na lidera Severne Koreje Kim Džong Una.


SAD, koje su optužile Pjongjang za hakerski napad, uvele su u petak dodatne sankcije toj zemlji i dodale na svoj crni spisak još deset članova obaveštajne službe Severne Koreje kao i dve kompanije povezane s vojnim sektorom komunističkog režima. Bela kuća je navela da je to samo prvi deo američkog odgovora na napad na Soni. Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo je juče da američko odbijanje pokretanja zajedničke istrage predstavlja znak „loše savesti“ SAD. „Stalne i jednostrane odluke Bele kuće kao što je usvajanje novih sankcija, jasno pokazuju da SAD nisu odstupile od svog okorelog neprijateljstva prema Severnoj Koreji“, navelo je ministarstvo, a prenosi agencija KCNA.

Severna Koreja je već pogođena međunarodnim sankcijama zbog svog kontroverznog nuklearnog programa. „Nove sankcije će samo ojačati odlučnost Pjongjanga da svoj vojni program stavi kao prioritet“, dodaje se u saopštenju. Do sada nepoznata hakerska grupa „čuvari mira“ preuzela je odgovornost za hakerski napad na Soni. Posle tog napada, Severna Koreja je imala generalni prekid internet mreže. Vašington je tada odbio da prizna ili demantuje da je odgovoran za taj prekid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari