Deo bogate viševekovne istorije Donjeg Milanovca (do 1832. godine nosio ime Poreč) kroz životopise znamenitih i uglednih ličnosti u periodu od 16. do 20. veka, a kojima je ova varošica na Dunavu zajednički imenitelj, u sliku jednog vremena sabrao je Velimir Vladić u knjizi Znamenite istorijske i značajne ličnosti Poreča.

Deo bogate viševekovne istorije Donjeg Milanovca (do 1832. godine nosio ime Poreč) kroz životopise znamenitih i uglednih ličnosti u periodu od 16. do 20. veka, a kojima je ova varošica na Dunavu zajednički imenitelj, u sliku jednog vremena sabrao je Velimir Vladić u knjizi Znamenite istorijske i značajne ličnosti Poreča. Kapetan Miša Anastasijević, trgovac i veleposednik, veliki srpski dobrotvor, Stefan Stefanović Tenka, predsednik Državnog (knjaževskog) sovjeta i ministar pravde, prosvete i zdravstva Srbije u vreme kneza Miloša, Emilijan Josimović, prvi srpski urbanista, inženjer i profesor beogradskog Liceuma, predstavljaju tek deo plejade od sedamdesetak imena sabranih u ovoj knjizi kojom Vladić nastavlja hroniku Poreča započetu sa prethodne dve knjige Tragovi korena i Tamo daleko.
– Ova je knjiga pokušaj da neke naše značajne i uspešne porečke ličnosti, kako iz one dalje tako i iz bliže istorije, otrgnemo od zaborava. Kriterijumi kojim sam se rukovodio, zajedno sa redakcionim odborom, bili su pre svega zasnovani na etičkim principima i visoko moralnim vrednostima, na časti, poštenju, pravičnosti, odgovornosti prema sebi i drugima, a potom na uspešnosti i doprinosu i raznim sferama života – kaže Velimir Vladić.
Izdavači knjige Znamenite istorijske i značajne ličnosti Poreča su Centar za kulturu i obrazovanje u Donjem Milanovcu i Mesna zajednica Donji Milanovac, a brojni prijatelji knjige finansijski su pomogli ovaj poduhvat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari