Dan posle velike borbe i obećavajućih 2:2 sa Anderlehtom, trener Partizana Aleksandar Stanojević žali što „parni valjak“ nije pobedom već posle prvih 90 minuta plej-ofa raščistio put ka Ligi šampiona, ali veruje da crno- beli mogu preko Brisela u najsjajnije evropsko fudbalsko sazvežđe.

– Možda je u nekom trenutku moglo da bude i 0:2, imao je i Anderleht svojih prilika i perioda dominacije, ali kada podvučem crtu nisam zadovoljan rezultatom, mada bih uvek između 0:0 i 2:2 izabrao ovaj drugi. Žao mi je što nismo pobedili, što nam se taman kada smo krenuli „po“ treći gol desio onaj maler pred našom mrežom i prelomio ishod susreta. Drago mi je što sam takvu emociju video i na licima mojih igrača u svlačionici. Zadovoljan sam, međutim, što su svi prepoznali našu ideju i stil, što su osetili želju ekipe i nas koji ih vodimo, što smo im se igrom u drugih 45 minuta odužili za fenomenalnu podršku i ambijent. Baš sam srećan kada čujem da veruju u nas. I mi verujemo da možemo popraviti stvari u drugoj utakmici. Da, Partizan može u Ligu šampiona. Znam(o) i kako – uverava strateg srpskog prvaka koji je već ušao u istoriju kao njegov najmlađi šef struke.

Kakvom taktikom mislite da stignete do cilja?

– Belgijanci ostaju favorit, ali sumnjam da će im biti svejedno kada se sete drugog poluvremena iz Beograda. Neće nas potceniti. Ne verujem ni da će taktizirati, jer kao i mi vole i znaju da igraju otvoreno i napadački. Moramo samo biti obazrivi, takmičarski mudri i strpljivi, kao u prvom poluvremenu kada smo ih „opipavali“ i snimali gde možemo proći. Ne može se u plej-ofu igrati srcem. Ne možemo ni sve vreme da se trkamo i tučemo sa ekipom fizički dominantijom od nas, već smišljeno izabrati trenutak za ubrzavanje ritma i udar(e) na rivala. Cilj opravdava sredstvo, a ulog je toliki da u prvom planu mora biti rezultat. Imamo šansu. Valja je iskoristiti.

Ni „generacija 2003“ nije pobedila Njukasl u prvoj utakmici pa je prošla dalje. Može li da se ponovi istorija?

– Ne volim komparacije. Mlad sam trener, volim da pitam druge za mišljenje, i pred ovu utakmicu čuo sam par korisnih stvari od Mateusa koji je vodio tu ekipu, ali ne volim da poredim igrače, trenere, rezultate, situacije… Ništa nije isto, svaka priča je posebna. Tako i ova naša. Nadam se samo u hepiend na njenom kraju.

Hoće li biti kadrovskih novina u sastavu sledećeg utorka?

– Vrlo moguće da će biti novih igrača u sastavu. Prvo da napravimo detaljnu i mirnu analizu prve utakmice. Čim isključim snimak, znaću s kojih 11 fudbalera ćemo početi revanš – u Humskoj uveliko traje priprema za meč odluke.

Moreira i Tomić podbacili

Za naše prilike netipično, Stanojević je otvoreno podelio packe pojedincima.

– Nije jednostavno biti kritičan prema igraču koji dve nedelje nije normalno trenirao, ali Moreira nije zamenjen zbog toga već zato što je podbacio. Stranac uvek mora da bude na višem nivou od domaćih fudbalera, zato ih i dovodimo i dobro plaćamo. Ni Tomić nije radio ono što se od njega očekuje – nosio igru. Prošlo je vreme kada je bio samo talenat, mora biti konkretniji i korisniji, inače neće biti dobro po njega .

Radiša je morao bolje

Trener nije zadovoljan intervencijama Radiše Ilića kod primljenih golova.

– Nije bio lako biti golman ovako ofanzivne ekipe, greške se dešavaju i svako mora snositi njihove posledice, ali zajedničkom analizom sa trenerom golmana Pandurovićem došao sam do zaključka da je morao bolje reagovati. Ne, nećemo tražiti krivca i upirati prstom u Radišu, kao što ga nismo previše hvalili kada nas je spasao od drugog Pjunikovog izjednačenja u kritičnoj fazi beogradskog meča.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari