Toni Bler je znao da će njegov naslednik na premijerskoj funkciji i stranački kolega Gordon Braun biti „užasan predsednik vlade“ i da laburisti neće biti u stanju da odnesu pobedu na opštim izborima 2010, otkriva nekadašnji premijer u svojim dugo očekivanim memoarima pod naslovom „Putovanja“.

„Nikada to nije funkcionisalo“, piše Bler o Braunovom trogodišnjem mandatu i ističe da je „emocionalna inteligencija nekadašnjeg zvaničnika ravna nuli“ kao i da je u velikoj meri odstupio od laburističke formule.

Bler u svojim memoarima žestoko brani rat u Iraku i javno angažovanje laburista, kao i planove o reformama socijalnog sistema, budući da ocenjuje da je njegov naslednik odustao od takvih inicijativa. U svojoj knjizi i u intervjuu koji je dao uoči objave memoara autor otkriva da mu je Braun lično pretio da će ga zbaciti s vlasti zbog finansijskog skandala 2006, pre nego što mu je ponudio da ostane na funkciji, ali da za uzvrat odustane od planova o reformi penzionog sistema lorda Tarnera. Osim toga, kaže da veoma žali zbog izgubljenih života u ratu u Iraku i da „ne može da zamisli noćnu moru koja se tamo odvija“. Bler u svojim memoarima takođe navodi da smatra da su laburisti pogrešili kada su usvojili zakon o slobodnom protoku informacija jer to „nije praktično“ za dobru vladu.

Bivši predsednik britanske vlade takođe kritikuje tvrdnju da finansijska kriza ukazuje na činjenicu da birači žele da država ponovo postane glavni ekonomski igrač. U opaskama koje će, prema mišljenju kritičara, publika shvatiti kao prikriveni napad na Eda Milibanda, brata nekadašnjeg šefa britanske diplomatije Dejvida Milibanda, Bler kaže da birači neće glasati za partiju koja ne uspeva da se na prikladan način uhvati u koštac sa deficitom.

Hejg porekao da je homoseksualac

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg demantovao je juče glasine da je homoseksualac, a njegov savetnik Kristofer Majers, čije je ime pominjano u sklopu tih navoda, podneo je ostavku zbog prevelikog pritiska, preneli su britanski listovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari