Znaš ti ko sam ja? 1Foto: Printscreen/YouTube/ I love Zrenjanin

Vera Milošev pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina iz redova partije Zavetnici podnela je ostavku, nakon što je u javnost dospela priča kako se verbalno i uz pretnje, obračunala sa trojicom dečaka koji su bili u bioskopu, od koji je najmlađi sa smetnjama u razvoju.

Ovo je jedna od onih „znaš ti ko sam ja“ priča koja je teška za čitanje, a kamoli pisanje. Takvih u Srbiji na dnevnom nivou verovatno ima na stotine i na svim mogućim mestima. Tu famoznu „ZTKSJ“ parolu, domaći „obični“ građani, slušaju po buticima, igralištima, pozorištima, na hiljadama izlanđalih šaltera i bespućima raznih državnih institucija. Svi su ovde „nešto od nekog“ i vlada jedan „jači-tlači“ uspostavljeni (ne)red.

I ovaj bi bahatluk prošao nezapaženo, da jedan čovek ipak nije odlučio da se ne uplaši.

Podsetimo, prilikom izlaska iz bioskopa, prvo je trojicu dečaka napao prijatelj pomenute pomoćnice gradonačelnika, koji je za dete sa teškoćama u razvoju ispalio, „kako mu nije mesto u bioskopu i da ne želi više da ga vidi tu“. Dečacima se nekoliko puta uneo i u lice.

Bahatost se nastavila i kad su došli roditeli dece; unošenje u lice, ali i nasrtaj same Milošev, koja je majku jednog dečaka uhvatila za ruku i rekla joj „znaš ti ko sam ja, ja sam pomoćnik gradonačelnika, videćete vi“, da bi im ponovila da dete više ne sme u bioskop, a za kraj obraćanja pokazala im je i srednji prst. Porodično.

Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina, je posle pet dana ćutanja i neogovaranja na novinarska pitanja, prigodno, kako valjda po njegovom shvatanju ozbiljnost situacije i nalaže, zaprimljenu ostavku objavio na svom privatnom Fejsbuk profilu.

„Iako postupak pred nadležnim organima još nije ni pokrenut, Vera je donela ovu odluku da ne bi stvarala problem u funkcionisanju lokalne samouprave, da pokaže odgovornost, da dozvoli nadležnim organima da iznesu punu istinu i na taj način dokaže da nije sve kako su mediji preneli“, napisao je on.

Znaš ti ko sam ja? 2
aleksandar latas

Kako tužilaštvo, kao i gradska vlast ćuti, nezvanično se moglo saznati da je krivična prijava u tužilaštvu zapravo odbačena, ali da su policajci na svoju inicijativu krenuli da ispituju učesnike nemilog događaja.

Tu dolazimo i do roditelja, Save Mihajlovića. Koji je imao hrabrosti prvo da podnese prijavu i obavesti javnost, a kada je saznao da tužilaštvo nema nameru da se bavi ovim slučajem, najavi i kako će ići do kraja sa privatnom tužbom.

Možemo pretpostaviti sa kakvim se iskušenjima borio poslednjih dana dok se očekivala reakcija upuvane zrenjaninske vlasti. A Fejsbuk saopštenje Salapure u kom se nada da će se „nepristrasno utvrditi sve činjenice ovog nemilog događaja“, sugeriše da je ostao čvrst u svojoj nameri.

Gradonačelnik je obnarodovao i kako se više „neće oglašavati“ po ovom pitanju, ali je propustio da kaže najvažniju stvar, da li je ostavku prihvatio ili ne? Podsetimo, uznemirena javnost tražila je otkaz, a ne ostavku, do koje kad se sve primiri kao voda Begeja, možda ni ne dođe.

Za sve ovo vreme, na sajtu Grada isključivo – prosperitet. Prigodno, prva vest danas je poseta ministarke i stranačke koleginice Milošev, Milice Đurđević Stamenovski, koja je u Perlezu otvorila manifestaciju „Dani porodice“. Tom prilikom izjavila kako je „porodica najvažniji nacionalni interes“, te da se mora činiti sve da se deca „rađaju, žive i ostaju u Srbiji“. Da li baš svi smeju i u bioskop, nije detaljisala.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari