Zoran Kostić Cane: Hoće li se u Petrovgradu jesti perece?

Sve više javnih ličnosti reaguje na predlog da se Zrenjanin preimenuje u Petrovgrad

Ostavite komentar


  1. Цане, какви су то социјалистички моменти?

    1. Iz čiste radoznalosti pitam:Da li uopšte znate ko je bio Žarko Zrenjanin i kakvim nas je dobrom zadužio?Ili je u pitanju čista zadrtost da ne bude kako ,,oni“ predlažu…

      1. A cime nas je Kralj Petar zaduzio? Poslao brigadira Ristica da useta u grad za koji je 10 dana ranije podpisana odluka o pripajanju Srbiji? Eto vam Novi Sad, eto Beograda,, eto gradova dole koje je zaduzio puno vise.

  2. Cane, kakve veze ima sve pobrojano sa eventualnom promenom imena grada? Kao nema se vremena sve odjednom? Možda baš u Petrovgradu bude rešen problem vode kada u Zrenjaninu nije mogao. Vojvodina je iprisajedinjena Srbiji viševekovnom voljom većinskog naroda u vreme Kralja Petra i zašto bi stalno bežali od svoje prekomunističke istorije?
    Pozdrav.

  3. Treba otići u Plankov park pa videti bistu Jovana Jovanovića Zmaja,koja je već nekoliko godina unakažena nekim bojama u crtežima.Ako se tako odnosima prema našim pesnicima,onda nije čudo što je takav odnos prema Narodnim herojima.Žalosno je u šta se pretvorio grad koji je bio pojam multietičnosti,tolerancije i suživota,a u poslednjih nekoliko godina se izrodio u nešto što ne dolikuje takvom gradu,da se normalan čovek zastidi.

  4. Oko ovoga ne treba dizati strasti. Niti su pristalice Petrovgrada fašisti koji mrze Žarka Zrenjanina, niti su pristalice Zrenjanina ljudi koji kralja Petra smatraju fašistom i koji bi ponovo vratili udbaški teror i policijsku državu. Mora se imati sluha za argumente svake strane, a ovo što rade pojedine NVO, koje mobilišu „Drugu Srbiju“ za neki izvitopereni militantni „antifašizam“, može se samo onima koji podižu tenzije obiti o glavu. Nije u redu lagati da je kralj Petar fašista, jer nije to bio već pobornik liberalne građanske države. Nije u redu lagati da je ime Petrovgrad negacija antifašizma, jer su fašisti to ime ukinuli 1941, a partizani ga vratili 1944. Nije u redu govoriti da je ime Zrenjanin simbol oslobođenja grada od fašista, jer mu je to ime dato godinama kasnije, u sklopu preimenovanja gradova po celoj Jugoslaviji po istaknutim komunistima tog vremena. Nije u redu uplitati Bečkerek u čitavu priču, jer 1946. nije bio ukinut naziv Bečkerek, nego naziv Petrovgrad. Nije u redu uplitati „ugroženost“ drugih nacija imenom Petrovgrad, jer se na mađarskom grad svejedno ne zove Zrenjanin, nego Nađ Bečkerek i promena imena na srpskom na to neće uticati ni na koji način. U laži su kratke noge, a iako je neko sticajem okolnosti daleko prosutniji na internetu i po demokratskim medijima, istina uvek nađe svoj put.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.