Šta je krivično delo nasilno rušenje ustavnog poretka zbog kojeg su privedeni aktivisti Eko straže? 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Stanove četvoro aktivista i članova „Eko straža“ pretresali su pripadnici Uprave kriminalističke policije (UKP), saopšteno je iz ovog udruženja. Kako navode na svojim društvenim mrežama, pripadnici UKP imali su naloge za pretres koje je izdao javni tužilac, a kao osnov navedeno je krivično delo nasilno rušenje ustavnog poretka. “Ovo delo može da postoji ukoliko ta radnja predstavlja stvarnu opasnost za rušenje ustavnog uređenja”, kaže za Danas advokat i bivši predsednik Suda Zoran Marković iz Zaječara.

Marković ukazuje da krivično delo nasilno rušenje ustavnog poretka predstavlja jednu grupu krivičnih dela protiv bezbednosti ustavnog uređenja i bezbednosti Republike Srbije.

Šta je krivično delo nasilno rušenje ustavnog poretka zbog kojeg su privedeni aktivisti Eko straže? 2
Foto: Miljko Stojanović / Danas

“Pored drugih dela, ova „glava“ obuhvata dva dela koja se mogu odnositi na ove slučajeve. To je napad na ustavno uređenje koje bukvalno prevedeno znači radnje kojim se silom ili pretnjom sile pokušava promeniti ustavno uređenje ili svrgniti najviši državni organi. To je teže krivično delo za koje je predviđena kazna zatvora od tri do 15 godine zatvora. Pored ovog krivičnog dela, krivični zakon u sledećem članu predviđa i krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja. Ovo mislim da se primenjuje u slučaju privedenih aktivista. Ovo krivično delo je faktički krivično delo podstrekivanja za izvršenje onog prethodnog težeg krivičnog dela. Za ovo krivično delo je kao osnovna kazna predviđeno šest meseci do pet godina zatvora”, objašnjava advokat Marković iz Zaječara.

Prema njegovim rečima, karakteristično za pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja je to da je ovo krivično delo zapravo naslednik ranijeg krivičnog dela neprijateljska propaganda, iz perioda komunističkog režima, kada se to koristilo i zloupotrebljavalo za borbu protiv poltičkih neistomišljenika.

“Kako je danas definisano ovo krivično delo, ono je sada daleko blaže nego pre, ali još uvek je dovoljno široko da kroz radnje sve i svašta može da se podvede. Upravo u tome je odgovornost državnih organa koji sprovode primenu ovog zakona, da vrlo pažljivo i odmereno utvrđuju elemente za postajanje ovog krivičnog dela. To se pre svega formira kroz sudsku praksu, a upravo ovo krivično delo se suprostavlja poziciji jednog od garantovanih ustavnih prava građana – sloboda misli i izražavanja”, navodi Marković.

U kojoj meri će jedno drugo nadvladati, dodaje on, zavisi od pre svega od sudske prakse, s obzirom na ovako široko definisanu radnju izvršenja ovog krivičnog dela.

Dodaje da je suština radnje ovog krivičnog dela podstrekivanje – pozivanje i podsticanje određenog broja građana da se silom promeni ustavno uređenje, tj da se svrgnu najviši organi vlasti i predstavnici tih organa.

“Ono što je karakteristično za postojanje ovog krivičnog dela, pored radnji koje bi se mogle svrstati u radnje izvršenja – govori na javnim skupovima, širenje propaganda, materijala, objavljivanje vesti, postoji i onaj drugi element – ugroženost ustavnog uređenja. Zakon je ovo definisao kao nameru, da su radnje preduzete u nameri ugroženosti ustavnog uređenja, a što u krivičnom pravu podrazumeva konkretnu opasnost za uređenje i ustavni poredak, odnosno poziciju izabranih državnih organa”, navodi naš sagovornik.

Smatra da je u ovom drugom ključ razrešenja ovog problema.

“Ovo delo može da postoji ukoliko ta radnja predstavlja stvarnu opasnost za rušenje ustavnog uređenja”, zaključio je advokat Zoran Marković iz Zaječara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari