Da li se i Zoran Pašalić pridružio borbi protiv rodno osetljivog jezika?

Ostavite komentar


  1. Svaki normalan Srbin, svestan svog jezika i zaključka koji proizilazi iz te svesnosti – a to je da je srpski jezik sam po sebi i u sebi, gramatički rodno određen i osetljiv – protiv je ovog besmislenog zakona.

  2. Rodna osetljivost jezika ?
    To ne postoji ! Postoje reci u nekom rodu i postoji prirodni rod.Ovo sto se radi sa „uroloŝkinjom ili ginekoloŝkinjom i sl. je silovanje ili ,kako je moja baka govorila,nazor.
    Ostavite jezik na miru !

  3. Da li taj zakon podrazumeva i rodnu ravnopravnost u rudarstvu i gradjevini na primer? Ja jedva cekam da vidim zidarkinje i rudarkinje na delu.

  4. To glupo izvrtanje jezika nece poboljsati polozaj zena. To sto ste im produzili radni vek nije protiv zena?

  5. Ne znam zašto se stalno pominje SPC i patrijarh. Zašto se malo, u cilju objektivnog informisanja javnosti, ne pozabavite time koja su sva ustavna načela i odredbe univerzalnih i opšteprihvaćenih ljudskih prava prekršena Zakonom o rodnoj ravnopravnosti i Zakonom o izmenama zakona o zabrani diskriminacije? Zašto ne pomenete koji su pravni argumenti izneti protiv neustavnih zakona i kazni? Ima bar 10 odličnih pravnih osnova da zakoni padnu. Ovako ispada da se plašite da objavite koji su to argumenti advokata

  6. Пре него што су почели целом свету да намећу „родну равноправност“ и „родно осетљиви језик“, Англосаксонци су требали да у свом језику уведу женски и средњи род у глаголским временима и у придевима и да три потпуно различита исказа „био сам срећан“, „била сам срећна“ и „било сам срећно“ не преводе на исти начин, као „I was happy“. Ако не знају како то да ураде и устврде да то „није у духу њиховог германског језика“, нека питају своје рођаке Германе у Немачкој који са тим немају проблема.

  7. Za svoju ogromnu zaradu i 13 godina mandata možda i savlada šta su mu nadleznosti Ja lično ne verujem jer on to neće, on je tradicionalista A bogami i nema svoje ja, kad “ naredi” neko to sebi sprovodi Da se setio da po slovu Zakona imanu okviru sluzbevspecijalisticku oblast-rodna ravnopravnost i zamenicu za tu oblast nebi sam sebi”skočio u usta” Nego da li će ostati bez posla zamenica Stojanovic ako resi da stavi u drugi plan ženska ljudska prava

  8. Koja su to prava koja žene nemaju u Srbiji? Osim te budalaštine sa nazivima zanimanja.
    Šteta što ne postoji paralelni univerzum u kome postoje nazivi za muška i ženska zanimanja. Ubeđen sam da bi se u tom univerzumu feministkinje zalagale za rodnu ravnopravnost tako što bi tražile da se doktorke nazivaju doktorima isto kao muške kolege. Jer, je li, ovako se isticanjem različite reči za isti posao nagoveštava da je doktorka pežorativni naziv za doktora ženskog pola i da ističe polne razlike.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.