Zoran Stojiljković: Studentska rukovodstva postala regrutni centri za partije vlasti 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

„I u moje vreme smo imali mnoštvo studentskih organizacija i parlament koji je izražavao taj pluraritet i omogućavao nam institucionalne borbe, i to nikada nije izazivalo tenzije i probleme. Ali, poslednjih godina studentska rukovodstva postala su neka vrsta regrutacionog centra za partije vlasti“, rekao je za N1 Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka u penziji.

„Poslednjih godina se studentski izbori preuzimaju i brane uz neko nepisano pravilo, a to je zbog toga što su studentska rukovodstva postala neka vrsta regrutacionog centra za partije vlasti. Ona i ne odražavaju šire razpoloženje studenata. Iako studentiska rukovodstva imaju značajne funkcije u upravljanju fakultetima, studentski izbori nisu postali predmet značajnijeg interesovanja studenata. Ali svaki put kada je situcija ozbiljnija bude neki protest. Kao da u ovoj zemlji ne možete da uradite ništa bez angažovanja šire javnosti i protesta“, rekao je u emisiji Dan uživo Zoran Stojiljković.

Komentarišući događaje u Nišu i Čačku posle izbora, profesor Stojiljković je rekao da svako ima svoju postizbornu priču.

„Svako je naučio da ima postizbornu priču, onakvu kakva mu odgovara. Vlast govori o pobedi i prikriva činjenicu da su osvojili mnogo manje glasova nego na izborima u decembru, i to uz sve resurse, kontrolu i strategiju prema opoziciji – da je podele ili da one koje ne mogu da podele potkupe. Ali jasno je da ta strategija daje sve ograničenije efekte. Isto tako i opozicija, i jedna i ona druga koja je izašla na izbore, ne može da prikrije činjenicu da su i oni dobili manje glasova i da su rezultati njihove podele očigledni“, rekao je Stojiljković.

On je naglasio i da su ukupan rezultat opozicije zapravo izgurale grupe građana.

„Očigledno je da u Nišu rezultat na izborima ide u korist opozicije, čim žele da institucionalno rešeavaju sve, da idu na sudove. Međutim, cela opozicija treba da izvuče pouke iz svega. Moraju da se ujedine jer je to jedini način da se bore protiv ove mašinerije koja se konstantno širi. I da kada izlaze na izbore ne idu u formacijama koje idu ispod cenzusa, to moraju da nauče. Veći problem od ovog je da moraju da naprave strategiju i zajednički most – dovoljno je širok mostobran oko opozicionih zahteva – da se država odrobi, da budemo bar malo demokratsko društvo“, naveo je profesor Stojiljković.

Govoreći o izboru Vladimira Orlića za direktora BIA profesor je istakao:

„Najveći pritisak možete da vršite kada držite ministarstvo sile – vojsku, policiju i bezbedonosne agencije. Za ta mesta birate najproverenije i najlojalnije kadrove. Na žalost ni jedan profesionalac nije bio da čelu BIA, niko ko razume logiku te službe i njena ograničenja. Pa zadatak BIA je postao da se prate opozicionari, jer ni jedan od njh nije imao nikakve profesionalne kompentencije za taj posao“.

Stojiljković je istakao, komentarišući snimak na kom se vidi kako pripadnici tajne službe prate i snimaju Predraga Voštinića, opozicionog aktivistu iz kraljevačkog Lokalnog fronta, a koji je ekskluzivno objavio „Radar“, da je to „strašno“.

„Strašno je to posebno u lokalnim sredinama, jer onda ne možete doći ni do posla, praćeni ste i na neki način ste obeleženi. I okruženje je onda u nekom strahu i počne da vas izbegava. To je jako teška situacija. Jednostavno u Srbiji postoji jedan model vladanja i ponašanja koji se zansiva na strahu i gajenju pohlepe i klijentilisičkihm mrežama u vrhu vlasti“, rekao je profesor u penziji.

Komentarišući napad na novinara „Radar“-a Vuka Cvijića, Stojiljković je istakao da je „reč je prepoznatljivom novinaru i da će zbog toga proisteći neke pozitivne posledice“.

„Ali u Srbiji postoji neka vrsta pomalo lude hrabrosti i spremnosti na rizike, i to kada radite posao koji samo traži profesionalno ponašanje. Ali kada uđete u analizu konkretnih procesa, ljudi, koruptivnih mehanizama, izbora u određenoj sredini i konstatujete da su vlast i aparat javne vlasti nešto što pokriva izborne bedastoće, onda ste u riziku“, zaključio je Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka u penziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari