Lideri dve vodeće španske partije razmenili su vatru u TV duelu, održanom manje od dve nedelje pre parlamentarnih izbora. Opozicioni lider Mariano Rahoj snažno je kritikovao bezbednosnu i ekonomsku politiku premijera Žozea Sapatera koji se nada da će njegova Socijalistička partija osvojiti novi četvorogodišnji mandat.

Lideri dve vodeće španske partije razmenili su vatru u TV duelu, održanom manje od dve nedelje pre parlamentarnih izbora. Opozicioni lider Mariano Rahoj snažno je kritikovao bezbednosnu i ekonomsku politiku premijera Žozea Sapatera koji se nada da će njegova Socijalistička partija osvojiti novi četvorogodišnji mandat. Ovakvih TV duela u Španiji nije bilo 15 godina, a Sapatera i Rahoja pre izbora čeka još jedno sučeljavanje.
Akteri dugo očekivanog duela nisu razočarali auditorijum. Tokom 90 minuta dvojica lidera polemisali su na nekoliko tema, povremeno vrlo temperamentno. „Lagali ste. Prevarili ste španski narod. Izigrali ste zakon“, oštar je bio Rahoj, lider Narodne partije, dok je govorio o činjenici da je Sapaterova vlada nastavila tajni dijalog sa separatističkom grupom ETA posle prekida primirja decembra 2006. Sapatero je tada tvrdio da je dijalog nemoguć.
Sapaterov odgovor bio je besan. On je opoziciju nazvao nemoralnom, što je obrazložio tvrdnjom da je ona eksploatisala pitanje terorizma radi ostvarivanja partijske dobiti. „Vi ste oni koji su lagali“, uzvratio je Sapatero, podsećajući na tvrdnje Narodne partije iz 2004. godine, kada je bila na vlasti, da je iza napada na železnicu u Madridu bila ETA, uprkos rano predočenim dokazima da su za to bili odgovorni islamistički ekstremisti.
Ekonomija je bila druga ključna tema, a Sapatero i Rahoj su se, govoreći u prilog svojim tumačenjima, pozivali na statistiku i čak pokazivali grafikone i mape radi ilustracije. Sapatero je rekao da je španska privreda ostvarila veliki napredak tokom njegovog mandata, pre svega otvaranjem radnih mesta i ukupnim rastom koji je nadmašio rast Francuske, Nemačke, Britanije i SAD.
Rahoj je, pak, insistirao da je na početku predizborne kampanje došlo do rasta nezaposlenosti i velikog poskupljenja cena osnovnih namirnica. Verbalno nadmudrivanje Sapatera i Rahoja nastavljeno je i posle zvaničnog završetka emisije. Sapatero, čiji su socijalisti na vlast došli posle bombaških napada 2004, trenutno ima prednost od četiri procentna poena u odnosu na Rahoja, pokazali su rezultati istraživanja javnog mnjenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari