ZR: Salmonela u sladoledu 1

Zbog visokih temperatura namirnice za ishranu podložnije su kvarenju, pa tu nisu izuzetak ni letnje poslastice poput sladoleda. Ovoga leta ponuda sladoleda u Zrenjaninu je nikad raznovrsnija, ali zbog kvarenja nastavlja se trend stomačnih tegoba.

Na Dečjem odeljenju zrenjaninske bolnice smešteni su i mališani koji su se javili sa ozbiljnim zdravstvenim tegobama.

– Moj sin je jeo sladoled u centru i vrlo brzo se pojavila temperatura, drhtavica, stomačne tegobe. Ustanovljena je zaraženost salmonelom, priča Zrenjaninac D. G.

Sanitarna inspekcija leti ima pune ruke posla, kontrolišu se svi proizvođači hrane, pekare, pečenjare, poslastičarnice. Kažu da nema sladoleda koji ne uzorkuju a kada naiđu na nepravilnosti izriču mere koje proizvođači moraju da ispoštuju.

– Od pregleda zaposlenih do mikrobioloških analiza uzoraka sve su to mere koje se izriču u slučajevima gde otkrijemo prisustvo bakterija, ili loše higijenske uslove. Sem zanatskih sladoleda kontrolišemo i industrijske, jer se u mnogim kafićima prodaju upravo sladoledi velikih proizvođača, objašnjavaju u sanitarnoj inspekciji. Kako kažu, zaprećene kazne za su velike, kreću se do pola miliona dinara ali je najveća kazna loš imidž koji posle ovakvih događaja prati ugostitelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari