Izložba crteža i grafika troje užičkih umetnika – Andrijane Danilović, Jelene Prljević i Slavka Lukovića, koja je otvorena pre neki dan u Gradskoj galeriji u Užicu, može se pogledati do šestog marta.

Izloženi radovi troje umetnika koji, iako mladi, imaju bogato izlagačko iskustvo i značajne nagrade, potpuno su različitih poetika, motiva i formi, ali kako je istakla istoričarka umetnosti Katarina Dogandžić Mićunović, postavku čine praktično tri samostalne izložbe kojima su se oni predstavili kao zreli, studiozni i ozbiljni umetnici.

– U vremenu kada su vrednosti u kojima živimo prilično diskutabilne, kada smo okruženi kvazivrednostima i kvaziumetnošću, autori su pokazali zrelu i ozbiljnu umetnost – poručila je Katarina Dogandžić Mićunović, dok je direktor Galerije Zoran V. Cvetić podsetio da je užička publika imala prilike da godinama unazad prepozna njihov umetnički potencijal i talenat.

Za ciklus slika i crteža „Buđenja i anestezije“ Andrijane Danilović,  Mićunovićeva je rekla da predstavlja seriju izuzetnih crteža, kojom dominiraju čista boja i vešta linija. Istakavši da Jelene Prljević crtežima pod nazivom „Igralište“, ali i serijom svetlosnih instalacija, nudi možda najzanimljiviju temu današnje umetnosti, a to je kako prostorom predstaviti vreme, Dogandžićeva je istakla da je umetnica uspela to da prikaže na jedinstven način. Za seriju grafika apstraktnih pejzaža Slavka Lukovića, ona je istakla da je umetnik, proširivši kolorit, ponudio ono što bismo mogli da nazovemo portretom jednog pejzaža.

Andrijana Danilović je diplomirala zidno slikarstvo na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu i trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Samostalno je izlagala u Beogradu, Kragujevcu, Smederevskoj Palanci, Novom Sadu i dobitnica je mnogih nagrada. Jelena Prljević je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Više puta je izlagala u zemlji i inostranstvu i takođe je nagrađivana. Slavko Luković je, poput Jelene Prljević, završio Umetničku školu u Užicu, nakon čega je diplomirao na odseku za grafiku na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti, više puta je izlagao i bio nagrađivan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari