Nova likovna kolonija, koju organizuju Udruženje likovnih umetnika iz Požarevca „Đura Jakšić“ i Agencija „Kodeks“, dobila je ime „Zrelost ljubavi i mašte“. Požarevac je dočekao 1. Međunarodnu likovnu koloniju akademskih slikara veterana, članova Udruženja likovnih umetnika Srbije, sa gostima iz Rusije i Bugarske, koju je 21. maja, u svečanoj sali Gradskog zdanja, proglasio otvorenom gradonačelnik Požarevca, Miodrag Milosavljević.


Svečanom otvaranju kolonije prisustvovali su i narodni poslanik Žarko Pivac i vlasnica Agencije „Kodeks“ i pokrovitelj požarevačkog Udruženja slikara „Đura Jakšić“, Snežana Milošević.

Gradonačelnik Milosavljević je istaknutim likovnim stvaraocima naše zemlje, poželeo dobrodošlicu, ukazao na to da je ulaganje u kulturu i njen razvoj jedan od bitnih uslova za sveukupni napredak i dodao: – Danas nam je čast da ugostimo trideset akademskih slikara, najznačajnijih u Srbiji. Zahvaljujem se Agenciji „Kodeks“ i Udruženju „Đura Jakšić“ što su smogli snage da organizuju još jednu koloniju, s tim što bih dodao da ovo okupljanje likovnih umetnika ima širi domet, jer je namenjeno stvaraocima sa umetničkim stažom dužim od 35 godina. Čast nam je videti vas kod nas i uživati u vašem talentu narednih dana, jer vi ste svojim radom doprineli razvoju likovne umetnosti u Srbiji. Unazad nekih 200 godina, grad Požarevac je bio grad umetnosti i kulture. Nažalost, to je u 20. veku počelo da jenjava i pada u zapećak. Otuda doživljavamo kao naš zadatak da vratimo taj sjaj Požarevca, rekao je Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari