Zrenjanin: Besni banatski ratari danas su ponovo izašli na protest, na ulicama desetina traktora 1Foto:M.Pudar Danas

Desetine traktora i besni banatski ratari danas su ponovo izašli na protest u Zrenjaninu zbog visokih cena đubriva i goriva, iako su juče u Vladi Srbije započeli pregovore oko njihovih zahteva, ali je vlast ponudila da ispuni samo jedan, isplatu zaostalih subvencija.

Ratari smatraju da to nije dovoljno i da su subvencije svakako zakonska obaveza, čulo se na današnjem protestu među okupljenim poljoprivrednicima.

Predstavnik banatskih poljoprivrednika na pregovorima sa Vladom Srbije Slavko Vukov, popeo se na traktor i poručio da današnji protest pokazuje spremost ratara da istraju u svojoj nameri, a to je da im se ispune zahtevi koje su uputili Vladi Srbije.

“Juče smo bili na razgovoru u Vladi i mi smo tamo obrazložili sve naše zahteve. Imamo ozbiljan problem, pre svega zbog rasta cena veštačkog đubriva. Obećano nam je da ćemo sutra dobiti neki odgovor kako država može da pomogne poljoprivrednicima. Da li će nas to zadovoljiti ili ne, znaćemo sutra. Ovo danas nije protest koji treba da diže tenzije, jer smo imali razgovor i idemo u pravcu iznalaženje rešenja. Ovo je samo iskazivanje naše spremnosti i rešenosti da istrajemo u svemu ovome. Mi smo ovde da pokažemo našu volju i istrajnost u onome što radimo i onome što zahtevamo, a to je ukidanje akciza, veće subvencije za ratarsku proizvodnju i regulisanje uvoza mesa i mleka u prahu“, rekao je okupljenima Slavko Vukov.

On je, tokom okupljanja poljoprivrednika na parkingu kod nove hale sportova u Karađorđevom parku u Zrenjaninu davao izjave lokalnim, beogradskim ali i stranim medijima.

Posebno je istakao zašto je ukidanje akciza na gorivo za poljoprivrednike bitna stavka.

„Na ime akcize za gorivo koje poljoprivrednici troše u budžet se slije 25 milijardi dinara, to je polovina onoga što država nama vrati kroz neki vid podsticaja u različite grane agrara. Znači, bilo bi više da se oslobodimo tog nameta. To sa akcizama mora dugoročno da se reši, jer smo jedina zemlja u okruženju koja opterećuje poljoprivrednike. Moraju da se reše i subvencije jer su za ratarsku proizvodnju mizerne, iznose 4.000 dinara po hektaru godišnje i to samo za površine do 20 hektara“, objasnio je Slavko Vukov.

Poljoprivrednik Svetislav Seležan iz Zrenjanina izjavio ja za Danas da je ova godina specifična po tome što su se u svetu dogodile velike promene, prvenstveno kada je reč o poskupljenju energenata.

“ To se u velikoj meri odrazilo i na nas. Borimo se koliko god možemo, crpimo naše resurse, ali bez ozbiljnije pomoći države ti resursi se brzo tope. Svi mi smo već zaduženi kod banaka i na drugim mestima, tako da je jako teško isplivati i pokriti sve troškove. Naša roba je poskupela 30 do 40 posto, a repromaterijal 200 do 300 posto. Čemu onda možemo da se nadamo u ovakvoj situaciji”, objasnio je Svetislav Seležan.

U današnjoj protestnoj vožnji učestvovao je i Dalibor Paskulov iz Botoša, koji je poručio da trenutno ne postoji sistemsko rešenje za probleme poljoprivrednika.

“Niko se nije nadao tolikom skoku cene derivata. Poljoprivredi je najteže, jer stiže proleće, a mi smo saterani uza zid. Proizvodnja će biti manjeg obima i svi ćemo biti na gubitku. Pokušavali smo unazad pet, šest godina sa resornim ministrom da se dogovorimo o sistemskom rešenju, da se umanje akcize na dizel gorivo i da se povećaju subvencije po hektaru. Stalno je bilo neko obećanje, a vreme je prolazilo, dok nismo dočekali da barel nafte pređe 100 dolara”, naveo je Dalibor Paskulov.

Na protestu se čulo i da obični građani ne shvataju šta se dešava, jer je njima bitno da su puni rafovi u prodavnicama, ali ne i poreklo robe i njen kvalitet. Takođe su kazali da mladi možda i više podržavaju njihove proteste, nego stariji.

Protestna vožnja održana je ulicama Zrenjanina, od Karađorđevog parka do izlaza prema Novom Sadu i nazad.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari