Zrenjanin: Čađ guši, najgore u naselju Bagljaš 1zrenjanin 1.3.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin najveći zagađivač vazduha u januaru bila je čađ i na sva tri merna mesta, sa koliko ih se trenutno prikupljaju uzorci, uređaji su zabeležili vrednosti koje prekoračuju dozvoljene.

 

Prema podacima koje je Zavod objavio, najgora situacija bila je u zrenjaninskom naselju Bagljaš, u Bulevaru Veljka Vlahovića, gde su 13 dana izmerene visoke koncentracije čađi, daleko iznad dozvoljenih vrednosti.

U zrenjaninskim naseljima Lesnina i 4. jul, prema izveštaju Zavoda, čađ je gušila 9 dana.

Zanimljivo je da u Elemiru, selu pored Zrenjanina, u kom se veliki deo domaćinstava greje na drva i ugalj i gde rade industrijski pogoni kao što su Kaučukara i NIS-ov pogon za proizvodnju tečnog gasa, u samo dva dana je izmerena visoka koncentracija čađi a koncentracije drugih zagađujućih materija, poput sumpor i azot dioksida uopšte nisu prelazile dozvoljene vrednosti.

U Zrenjaninu postoji i merna stanica pokrajinskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine koja meri kvalitet ambijentalnog vazduha a rezultati se mogu videti ili bi bar trebalo u realnom vremenu.

Kakav vazduh udišu Zrenjaninci već dva meseca ipak ne znaju. Oprema ove ali i ostalih stanica u Vojvodini je, kako na sajtu piše, na redovnom servisu, i mada su iz sekretarijata još krajem januara najavili da će stanice proraditi, to se do danas nije dogodilo.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari