Zrenjanin: Deset firmi prošlo konkurs energetske efikasnosti 1Foto: M. P.

U Zrenjaninu je deset firmi prošlo na konkursu koji je raspisala lokalna samouorava za povećanje energetske efiksnosti.

Reč o konkusu koji je Zrenjanin raspisao za privrednike koji mogu da učestvuju na poslovima zamene stolarije i ugradnje efikasnih sistema grejanja u okviru projekta povećanja energetske efikasnosti domaćinstava.

Konkurs, objavljen početkom jula, je zbog velikog interesovanja bio produžen a za zamenu stolatije javilo se 12 učesnika, odnosno proizvođača stolarije.

Prema objavljenoj rang listi konkurska komisija odobrila je posao za sedam preduzeća u oblasti zamene stolarija i tri u oblasti kotlova za grejanje.

Uslov je bio da proizvođači imaju sedište ili prodaju u Zrenjaninu.

Budžet za prvi ciklus povećanja energetske efikasnosti domaćinstava na području Zrenjanina je 17,4 miliona dinara, od čega je grad Zrenjanin obezbedio 10 miliona dinara a ostalo je obezbedilo Ministarstvo energetike.

Kako navode u lokalnoj samoupravi, prioriteti u ovom pozivu biće zamena kotlova i stolarije, a tek kroz naredne projekte radiće se i druge mere energetske sanacije, u šta spadaju fasade.

U toku je i privaljivanje za građane zainteresovane da povećaju energetsku efikasnost na svojim objektima.

Prioritet imaju višečlana domaćinstva, čiji objekti imaju nižu energetski efikasnost.

Inače, ukupan budžet za pilot projekat povećanja energetske efikasnosti na teritoriji Srbije je 459 miliona dinara, a projekat je ododbren za 67 lokalnih samouprava.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva energetike, opštine su obezbedile 235 miliona spostvenih sredstava dok je država obezbedila 224 miliona dinara, a građani će moći da se javljaju na javni poziv svojih lokalnih samouprava samo za one programe za koje su se njihovi gradovi opredelili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari