Demokratska stranka u Zrenjaninu organizuje veliku svečanost 8. maja povodom preimenovanja Trga Republike u Trg Zorana Đinđića. Reč je o lokaciji poznatijoj kao plato ispred Vojvođanske banke, gde će tačno u podne biti održana svečanost. Demokrate su tim povodom pozvale sve građane da se pridruže okupljanju i prisete prvog demokratskog premijera Srbije, po kome će ovaj trg ubuduće nositi ime.

– Okupili smo se oko zajedničke ideje i jedinstvenog puta ka Evropi, ideje kojoj je stremio i prvi demokratski premijer Srbije. Drago mi je što su to prepoznali i građani – ocenio je gradonačelnik Zrenjanina Mileta Mihajlov.

Predsednici svih partija vladajuće koalicije u Zrenjaninu, DS, LSV, G 17 plus, LDP, SVM, SDP Ravnopravnost, SPO, DHSS, SDU, podržali su inicijativu Udruženja „Novi optimizam“ i peticiju građana da se jedan od gradskih trgova preimenuje u Trg Zorana Đinđića. Inicijativu su podržali i Evropski pokret u Srbiji – Zrenjanin, zrenjaninski Edukativni centar i Centar za razvoj civilnog društva. Protokolom je predviđeno da se 8. maja najpre održi svečana sednica lokalnog parlamenta, na kojoj će biti usvojena odluka o preimenovanju trga nakon čega sledi svečanost u 12 časova.

Evropski put

U nedelju, 9. maja, u 19 časova u Pozorišnom klubu „Zeleno zvono“ biće održana tribina pod nazivom „Evropski put dr Zorana Đinđića“. Na tribini će govoriti Biljana Srbljanović, Mirko Đorđević, Vojin Dimitrijević i Željko Bodrožić. Istog dana u 18.30 u Pozorišnom klubu, obeležavajući Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom predstavnici Studentskog kulturnog centra Novog Sada otvoriće izložbu pod nazivom „Ritam Evrope“, koja predstavlja retrospektivu fotografija zabeleženih na ovom tradicionalnom novosadskom festivalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari