Zrenjanin domaćin manifestaciji “Evropsko selo” 1foto Nadica Jakovljev/Danas

Učenici osnovnih škola sa teritorije Grada Zrenjanina predstavili su po jednu zemlju Evropske unije, o kojoj su prethodno učili na časovima.

Irska je zemlja sa puno zelenila, poznati Irci su Džejms Džojs, pevačica Enia i pevač Bono Voks, Irska je zemlja vilenjaka.

Austrijance znamo, između ostalog, i po vrhunskim slatkišima a Francuze po veseloj muzici i beretkama. Češke kifle svi volimo, a u Hrvatsku neko ide na more.

Šta je to po čemu znamo evropske zemlje predstavili su danas učenici svih škola sa teritorije Grada Zrenjanina na tradicionalnoj manifestaciji “Evropsko selo”.

Manifestaciju „Evropsko selo“ pokrenula je škola iz Tomaševca pre više od jedne decenije, a u nju su se vrlo uključile i druge škole.

Ideja je potekla iz činjenice da tri četvrtine mladih iz Srbije nije imalo priliku da putuje u neku od zemalja Evropske unije. Želja je bila i da se populariše multikulturalnost.

Uživali su danas i đaci i njihovi nastavnici koji nisu žalili truda da na najbolji način predstave zemlju koju su izvukli iz šešira. Uživali su i Zrenjaninci koji su ispunili glavni gradski trg.

Čula se na Trgu slobode grčka muzika, predstavljen je foklor i melos zemalja Evropske unije i tako je, bar na čas, i Zrenjanin bio deo velike evropske porodice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari