Zrenjanin: Drvene igračke, ručni rad Ištvana koji je u srcu ostao dete 1Foto:M.P./Danas

Ono što je i sam voleo od igračaka kao dete Ištvan Galamboš iz Mihajlova, kod Zrenjanina, izrezbari sa lakoćom od drveta. Sve je počelo spontano, kada je poželeo pre 15 i više godina da napravi drveni vozić. Od hobija, pravljenje drvenih igračaka postao je njegov poziv.

Ištvana Galamboša srešćete na Gradskom trgu u Zrenjaninu, među drvenim kućicama gde se prodaju suveniri i rukotvorine. Sem što pravi igračke, on ih sam i prodaje – zimi, leti, po svakom vremenu.

„Posle tog prvog vozića i nekih još igračaka rodila se ideja da počnem da pravim drvene igračke. Od početnih pet, šest igračaka došao sam do povelikog broja igračaka i ukrasnih predmeta. Nemam puno upotrebnih predmeta ali zato to mora da bude smešno, ludo i zanimljivo“, objašnjava Ištvan Galamboš i pokazuje velike šibice od drveta, zgodne za neki veći prostor.

Sve predmete radi ručno, pomaže se alatima i šmirglom da bi igračke bile glatke i bezbedne za decu. Koristi drva sa našeg područja, lipu i bukvu, koje se lako nalaze na tržištu. Drva su, kaže, različitih cena i većina ne mogu da se ugrade u cenu koja je prihvatljiva za igračke koje pravi.

„Koristim drvo koje je pristupačno, koje dobro rađa kod nas i koga ima u izobilju. Ono se lako oblikuje a kupci mogu da predmete ofarbaju, ako žele“, kaže Ištvan.

Kaže još da ono što se njemu sviđa to se najslabije prodaje, pa je on takve igračke sklonio. A ukusi kupaca su različiti, svima se nešto drugo sviđa.

Ištvan voli društvene igre, Riziko mu je bio omiljen, neke je i sam patentirao, tako da i njih sada pravi od drveta.

„Imam iks, oks, pa brojalicu, pa drvene kocke sa slovima na koje lepim štampu da bi deca koristila slovaricu. Tu je Čoveče ne ljuti se ili ludo, primetio sam da svi imaju neki svoj naziv za tu igru koja je, zaista, popularna. Imam je za četiri osobe ali i za šest osoba sam napravio. Napravio sam i kineski micu, ali to nije kod nas tako popularno“, priča Ištvan.

Među drvenim igračkama su i cipelice, kakve druge do drvene, pa drveni kamion koji prevozi balvane, na kraju i ukrasni kaktus za kačenje ključeva’ ali i ribe koje mogu da posluže kao ukras na zidu a istovremeno i kao podmetač na stolu. Drveno carstvo Ištvana Galamboša prepuno je iznenađenja!

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari