Zrenjanin: Koliko se radnicima kineskih kompanija krše ljudska prava 1Foto: Miroslav Pudar

Zrenjanin je domaćin tribine posvećeni temi kršenja ljudskih prava od strane kineskih kompanija, a ovom problemu govoirće pravnici dr Savo Manojlović iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i dr Mario Reljanovi, naučni saradnik na Institutu za uporedno pravo.

Gradnju gigantske fabrike autoguma kompanije Linglong u Zrenjaninu prate brojne povrede domaćih propisa, navode organizatori skupa i podsećaju da sumnjaju da se na gradilištu krši veliki broj zakona, naročito Zakon o planiranju i izgradnji i Zakon o proceni uticaja na životnu sredinu.

Podsećaju na slučaj kada je javnost u Srbiji, ali i u svetu, bila uznemirena kada je otkriveno da se radnici na gradilištu Linglonga nalaze u položaju sličnom ropstvu, da su uniformisana lica, po izgledu Kinezi, ometali aktiviste koji su pokušali da obaveste javnost o tome šta se dešava u Zrenjaninu. Takođe su ometani i zastrašivani novinari.

Kineske firme u Srbiji uporno lobiraju kod naših vlasti za dalje snižavanje prava radnika. Na tribini će biti reči i o tome kakve pravne mogućnosti postoje u našoj zemlji koje omogućavaju građanima da se organizuju i pruže otpor pretvaranju Srbije u kinesku koloniju.

Organizator skupa, koji se održava u utorak, 12. aprila, u 19 časova, u hotelu Vojvodina, je Građanski preokret, a moderator tribine je politikolog Miroslav Samardžić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari