Zrenjanin nema rešenje za omiljeno izletište Motel Šumica 1Foto: N.J./Danas

Motel “Šumica” popularno je izletište Zrenjaninaca poslednjih decenija. Oaza zelenila i mira, idealno mesto za piknike, rekreaciju, omiljeno mesto generacija Zrenjaninaca za prvomajske uranke.

Do pre deceniju, mesto za večernje izlaske u jednom od boljih restorana u gradu, mesto za venčanja i proslave.

Iako Zrenjaninci i danas vole da prošetaju do Motela, stanje na ovom izletištu daleko je od nekadašnjeg. Zelene površine se, istina, koliko toliko održavaju, sportski tereni su, uglavnom, u funkciji, ali od nekada kultnog restorana, sa predivnom terasom ostalo je napušteno zgarište bez krova, sa počupanom instalacijom, ukradenim inventarom.

Na izletištu, koje zna da primi i nekoliko stotina pa i hiljada posetilaca, ne postoji česma sa vodom, niti sanitarni čvor.

Prostor na obodu izletišta zarastao je u trsku i prepun đubreta a tek nekoliko kanti i jedan jedini kontejner za smeće prepuni su, jer očigledno kamioni zrenjaninske “Čistoće” ne zalaze često na Motel.

Na Motelu stoji odbačen kontejner iz kog su se pre nekoliko godina prodavale karte za klizalište, montirano u centru grada.

Na ogromnom prostoru jedno jedino siromašno dečje igralište.

Uoči prvomajskog uranka, biće pokošena trava, odneto đubre, jer je izletište tradicionalno stecište Zrenjaninaca u tim danima a kad prošu praznici, sve se vraća na staro.

Razlog zašto izletište kakvim bi se ponosio svaki grad danas izgleda ovako je već poslovičan: nerešeni imovinsko – pravni odnosi.

Restoran je kao deo “SM turista”, nekadašnjeg preduzeća u sastavu Kombinata “Servo Mihalj” privatizovan. Kupio ga je Momčilo Rajić, biznismen koji je u crno zavio i zrenjaninski Pivaru.

Privatizacija je raskinuta ali u njoj je restroan ostao bez vlasnika i nekog ko bi o njemu brinuo. Vremenom je pljačkan, devastiran a na kraju i zapaljen.Zemljište na kom se izletište pa i restoran nalaze su u državnom vlasništvu.

Pre tri godine, Gradsko veće je donelo odluku da se pokrene postupak u kom bi Grad Zrenjanin postao vlasnik nepokretnosti, kako mu je zvaničan naziv, Sportsko – rekreativnog centra Motel Šumice.

Prvi korak je trebalo da bude da se bez naknade od Republičke direkcije za imovinu, koja je vlasnik, pribavi nepokretnost. Kad postane formalni vlasnik grad bi u objekat mogao i da investira.

Navodno je početkom 2019. i podnet zahtev Republičkoj direkciji za imovinu za pribavljanje nepokretnosti. Dozvolu je trebalo da da i Vlada Srbije. U trenutku podnošenja zahteva nije se znala ni vrednost nepokretnosti.

Šta se sa tim zahtevom dogodilo, javnost nije obaveštena.

Motelu je dodeljen formalni upravljač, Gradska stambena agencija. Ovoj agenciji na upravljanje su, jer po svoj prilici nema kome drugom, povereni i izletište na Tisi i kupalište Peskara. Na ove dve lokacije u prethodnih nekoliko godina grad je ulagao određena sredstva, daleko manje od potrebnih. U Motel nije uloženo ništa.

Izletište na periferiji Zrenjanina, koje nosi ime po ugostiteljskom objektu kog u stvari nema, nalazi se na ostrvu. Ostrvo je nastalo regulacijom Begeja odnosno izgradnjom kanala DTD.

Pre dve decenije, i pre privatizacije, tadašnji upravljač “SM turist” predstavio je javnosti ambiciozni projekat po kom je Motel trebalo da postane zrenjaninska Ada Ciganlija. Tim su projektom predviđeni izmuljavanje kanala, izgradnja bazena, izgradnja sportskih terena, ugostiteljskih objekata. I taj je plan pao u zaborav, kao i mnogi nakon njega.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari