Zrenjanin: Ni ove godine zaljubljenici u Carsku baru neće moći da plove po Starom Begeju 1Foto: Katarina Tomović

Da li će ove godine ljubitelji nedirnute prirode zaploviti Starim Begejom, najvećom atrakcijom Specijalnog rezervata prirode “Carska bara”, u ovom trenutku se ne zna.

Proleće samo što nije. Većina ljubitelja prirode, turisti koji vole Ečku i „Carsku baru“, ali i pecaroši već spremaju štapove nadajući se da je tamo sad mnogo bolje posle promene upravljača.

Naime, „Carska bara“ poverena je prošle godine ustanovi „Rezervati prirode“ iz Zrenjanina, nakon što je dotadašnji upravljač, Ribarsko gazdinstvo “Ečka” prodato kompaniji „Matijević agrar“.

Novi upravljač se na startu našao pred velikim teškoćama, od kojih je plovidba samo jedna.

– Posetioce i turiste najviše interesuje plovidba, jer je po tome “Carska bara” bila prepoznatljiva. No, Carska lađa ne može da se registruje tako da to komplikuje stvari u vezi sa plovidbom po Starom Begeju – kaže Dejan Jovanov, direktor Ustanove “Rezervati prirode”.

Stanje je, kaže Jovanov, nažalost, lošije nego što su u ustanovi očekivali, tako da će se bukvalno kretati ispočetka.

– Dobili smo saglasnost na Program upravljanja SRP Carska bara za 2022. godinu, a koliki iznos sredstava je za nas opredeljen, trebalo bi uskoro da sazanamo, kao i svi drugi upravljači u Srbiji. S obzirom na to da, za sada, ne ostvarujemo nikakve prihode, radimo stvari koje možemo sami da uradimo, a to podrazumeva da čuvasrka služba redovno obilazi teren, uredili smo mostić na pešačkoj ruti, objekat u Centru za posetioce, iako je polovina objekata sklona padu, sprečavamo paljenje trske – ističe Jovanov.

Čuvari su na terenu pronašli velike količine otpada, a kao kuriozitet Jovanov navodi da su pronašli flašu zrenjaninskog piva iz 1990. godine.

– Urađen je i projekat novog vidikovca na “Carskoj bari” i do 1. maja on će biti podignut, to je, za sada, sigurno. Kada nam budu odobrena sredstva krećemo sa aktivnostima. U skladu sa tim koliko nam nvca bude odbreno, videćemo šta će nam biti prioritet – kaže Jovanov.

Grad Zrenjanin se inače borio za “Carsku baru” punih 18 godina. Specijalni rezervat prirode je zbog pravno-imovinskih zavrzlama pripao Ribnjaku “Ečka”, koji je kasnije u privatizaciji dopao u ruke “Mirotin grupi”.

Nakon 18 godina borbe, lokalnoj zajednici su vraćena upravljačka prava, sada ostaje onaj ne manje lak posao, a to je obezbediti novac.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari