Zrenjanin planira postavljanje prvog punjača za električna vozila 1Foto: Pixabay/andreas160578

Zrenjanin, u saradnji sa Regionalnim centrom za društveno – ekonomski razvoj Banat, planira postavljanje prvog punjača za električna vozila u tom gradu.

I to nije sve, planira se izrada plana održive mobilnosti za grad Zrenjanin, nabavka električnog automobila, nabavka mobilne automatske stanice i senzora za praćenje kvaliteta vazduha.

Sve je to deo priprema za nastavak projekta „Pametna i održiva potrošnja energije“, čulo se na sastanku koji je održan u ovom gradu sa partnerima iz Rumunije.

Novi projekat, čiji je radni naziv „Rešenje za zagađenje vazduha – Plavo nebo“, deo je pripremne faze novog poziva Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija.

Ovom prilikom definisan je konzorcijum partnera na novom projektu koji čine Grad Zrenjanin i RCR „Banat“ sa srpske strane, odnosno Županija Timiš i Univerzitet Politehnika iz Temišvara, sa rumunske strane.

Pored predstavnika partnerskih institucija, sastanku su prisustvovali i predstavnici Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin koji čine ekspertsku podršku na projektu i koji su budući korisnici mobilne automatske stanice.

Projekat „Pametna i održiva potrošnja energije“ doneo je pre dve godine Zrenjaninu i prvu „pametnu“ zgradu, gde je smešten Regionalni centar za društveno – ekonomski razvoj Banat.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari