Zrenjanin rešava otpadnu vodu sa Arapima i austrijskom bankom 1Foto:M.P.

Fabrika otpadnih voda u Zrenjaninu trebala je da počne da se gradi u novembru, tako su bar najavili vlast u ovom gradu i investitor, arapska firma Metito.

Zašto kasne nisu objasnili niti je zvanično poznato, kao mnogo toga u vezi ovog postrojenja.

Čitavu investiciju od početka prati netransparentan postupak, izostanak javne rasprave i javnog konkursa.

Tretman otpadnih voda u Zrenjaninu poveren je firmi “Begej water” doo Beograd na osnovu međunarodnog ugovora, i to preduzeću koje je osnovala firma Metito iz Ujedinjenih arapskih emirata.

Metito je i osnivač firme Panonian water, koja je od pre nekoliko dana novi vlasnik propale fabrike vode u ovom gradu.

Skupština Zrenjanina na svojoj poslednjoj sednici, održanoj krajem pošle godine, ovlastila je gradonačelnika ovog grada da sklopi ugovor o realizaciji projekta tretmana otpadnih voda sa firmom Begej water i Austrijskom razvojnom bankom.

Udruženja građana i aktivisti u ovom gradu izražavaju zabrinutost da bi se mogao ponoviti scenario kao sa zrenjaninskom fabrikom vode, koju je bankarskim novcem Erste banke gradila privatna firma a građani na kraju nisu dobili najavljenu uslugu.

“Pre ulaska u ovo privatno-javno partnerstvo u Zrenjaninu nije bilo javne niti stručne rasprave, uvida zainteresovane javnosti u planove, niti javnog konkursa za zainteresovane ponuđače usluge prečišćavanja otpadnih voda. U junu prošle godine je saopšteno da gradska uprava i kompanija Metito intenzivno rade na pripremi tehničke dokumentacije i dobijanju građevinske dozvole, a izgradnja je najavljena za novembar. Vidimo, nije još počela. Sve podseća na gradnju fabrike vode”, kaže aktivista Zrenjaninskog socijalnog foruma Miroslav Samardžič, koji je analizirao poslove privatno-javnog partnerstva u Zrenjaninu.

NVO Građanski preokret iz Zrenjanina je proveravao tvrdnje predsednika Izvršnog odbora Metito Korporacije Rami Gandura, koji je izjavio pre više meseci da je završeno projektantsko rešenje i Studija o proceni uticaja na životnu sredinu, da je obezbeđeno finansiranje i da je u toku proces dobijanja građevinske dozvole.

Građanski preokret proverio je u Gradskoj upravi Zrenjanina i u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine AP Vojvodina da li im je kompanija Metito dostavila Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu najavljenog postrojenja i obe institucije su, kako su saopštili, odgovorile negativno.

Ipak, prema tvrdnjama Građanskog preokreta, ispostavilo se da je Austrijska razvojna banka kao kreditor naručila i sprovela istraživanje o uticaju budućeg prečistača na životnu sredinu i na socio-ekonomske prilike u Zrenjaninu, što nema nikakve veze sa zakonskim obavezama investitora u takvo postrojenje.

Ovi aktivisti su utvrdili uvidom u Centralnu evidenciju objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih dozvola da kompanija Metito, kao ni njena lokalna ispostava Begej Water nisu započeli ni jednu proceduru ishodovanja građevinske dozvole.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari