Zrenjanin: U Prištinskoj ulici ponovo problemi sa gomilanjem smeća 1Foto: M.P./Danas

Stanari Prištinske ulice u Zrenjaninu ponovo se žale na svog komšiju koji gomila smeće. Zbog njega je prošlog leta organizovana velika akcija odnošenja smeća nakon incidenta sa požarom.

Javno komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo“ moralo je tada u višednevnoj akciji da iznese stotine kilograma otpada koji je pretio da potpuno ugrozi porodične kuće u blizini.

Velika količina otpada u jednom trenutku se zapalila, o čemu je Danas pisao, a požar je gašen više sati sa nekoliko vatrogasnih vozila.

Sada se, prema svedočenju komšiluka, otpad ponovo gomila na zgarištu napuštene kuće.

„Ako grad Zrenjanin želi da pomogne, zašto ne postavi ogradu, da ovaj čovek smeće ne stavlja u dvorište. Prvo ovo nije njegovo vlasništvo. Račune ubacuju u naše sanduče na njegovo ime. Mi kad smo hteli da legalizujemo naš deo kuće u katastar smo trebali od države da otkupimo plac. Pošteno smo platili 15000.
Znači ni plac nije njegov, već je državno. I gde je onda pravda“, pita Ilona Juhas.

Prema njenim rečima, na mestu kuće M. J, gde stoji puno otpada okupljaju se drugi sakupljači otpada, što zabrinjava ljude u okolnim kućama.

„On svaki dan dovlači smeće a lopovi noću ulaze pa pokupe šta mogu prodati. Gde je pravda? Ko može da shvati našu agoniju, koja traje više od 20 godina. Šteta što u ovom kraju žive obični ljudi, pa nismo u mogućnosti da pokrenemo tužbu. Da je neki bogataš, zbog njega bi još kako rešili. sve ovo. To je činjenica. A mi bedaci samo možemo ovako da teramo neku pravdu. Niko ne razume naš problem“, smatra Ilona Juhas.

Za njenog komšiju u Prištinskoj ulici procenjeno je da se bavi hordingom, odnosno sakupljanjem odbačenih stvari. Reč je o poremećaju ponašanja koji dugoročno gledano ugrožava sve u okolini takve osobe.

„Najčešće se problem otkrije tek kada se desi neki incident, uglavnom požar. Osobe koje su opsednute sakupljanjem starih stvari često mogu da pate od nekog oblika poremećaja ponašanja, od depresije, anksioznosti, šizofrenije ili od opsesivno-kompulzivnog poremećaja i na taj način, kroz sakupljanje, nadomešćuju svoj deficit“, objašnjava psihijatar dr Vesela Jašin Laletin.

Tekst je nastao na osnovu pisma čitateljke, koja je ukazala na problem koji postoji u naselju u kome živi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari