Zrenjaninci aplauzom pozdravili roditelje povređenog radnika Linglonga na protestu "Zrenjanin protiv nasilja" 1Foto: M.P./ Danas

Sistem nije zakazao, kao što je rekla premijerka nakon tragedija koje su nas zadesile, sistema uopšte nema, rekao je predsednik Udurženog sindikata Srbije Sloga Željko Veselinović, obraćajući se učesnicima protesta „Zrenjanin protiv nasilja“ koji je održan večeras u Zrenjaninu.

On je prisutne pozvao da aplauzom pozdrave roditelje teško povređenog radnika Linglonga, jer su oni večeras bili sa učesnicima skupa.

„Zrenjanin je žrtva Linglonga, a nažalost, i cela Srbija. Takve fabrike, koje dolaze u Srbiju i uzimaju po 100.000 evra subvencija za svako radno mesto, a vrše otvoreno nasilje prema radnicima, takve firme i takvi pojedinci moraju da odgovaraju“, rekao je Željko Veselinović.

Zrenjaninci aplauzom pozdravili roditelje povređenog radnika Linglonga na protestu "Zrenjanin protiv nasilja" 2
Foto: M.P. / Danas

On je podsetio da je pre mesec dana u Skupštini Srbije usvojen zakon o bezbednosti na radu.

„Govorili su da će taj zakon da zaštiti radnike, da će biti dobar i inspekciji dati veća ovlašćenja, da će svaki poslodavac koji krši takav zakon odgovarati zbog toga. Ko će odgovarati u Linglongu zbog Miloševe povrede, ko će odgovarati zbog svih onih mučenja i maltretiranja radnika u Linglongu i drugim fabrikama u Srbiji. Naravno, neće niko.“, poručio je Veselinović.

On je rekao da je njegov sindikat predložio novi zakon po meri radnika ali da je vladajuća SNS to odbila, i da su se zato, između ostalog, ljudi pobunili a da je kap koja je prelila čašu, tragedija koja je zadesila zemllju. On je poručio da ne može društvo biti bez odgovornosti, da je neko mora snositi.

Prisutnima se obratila i profesorka beogradskog Univerziteta Ljiljana Tomović, koja je naglasila da smo kao društvo zaboravili na značaj prirode, da ne poznajemo jedni druge i da to mora pod hitno da se promeni.

Zrenjaninci aplauzom pozdravili roditelje povređenog radnika Linglonga na protestu "Zrenjanin protiv nasilja" 3
Foto: M.P. / Danas

Pred Zrenjanincima je govorila i profesorka Elektrotehničke škole u ovom gradu Olgica Rakić, ali i jedna mlada Zrenjaninka.

Prisutni su aplauzom odali podršku advokatici Juditi Popović, koja je protekle nedelje podnela ostavku u Savetu REM-a.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari