Zrenjaninci bukom protiv smrada 1Foto:M. Pudar

Kolona vozila večeras je u Zrenjaninu, treći vikend za redom, trubeći obilazila pogon kafilerije u znak protesta protiv neprijatnih mirisa koji se odavde šire.

Bukom protiv smrada demonstrirali su građani koji se ne mire sa inertnošću administracije i inspekcija, koje godinama ne mogu da se usaglase kako se rešavaju problemi industrijskog smrada.

Vladimir Dragić ispred grupe građana „Stop kafileriji“ kaže da su Zrenjaninci već 15 godina taoci enormne količine smrada koju emituje ova fabrika.

– Bile su i sudske zabrane, peticije, protesti i oni su nastavili uprkos svemu da rade neometano i da nas truju smradom. Mi se ne mirimo, izašli smo na ulicu jer se borimo za vazduh – kaže Vladimir Dragić.

Zrenjaninka Tijana Šijaković kaže da im je svima „prekipelo“ i da ne mogu više da slušaju izgovore oko rešavanja smrada.

Ona podseća da se pogon kafilerije nalazi u sastavu Matijević korporacije, i da oko 40.000 Zrenjaninaca dirktno udiše smrad dok durga polovina grada indirektno oseća posledice zagađenja.

– Svakodnevno trpimo teror ove fabrike. Ovde smo kao građani sa najjendostavnijim zahtevom, hoćemo čist vazduh – kaže Tijana.

Sa druge strane kapije, ispred pogona “Prekona” za koji kaže da nije kafilerija, sam naspram građana večeras je stajao direktor Slavko Popović.

On je medijima prosledio saopštenje u kome se navodi da je rukovodstvo Prekon DOO spremno da u saradnji i uz pomoć lokalne samouprave grada Zrenjanina, nadležnih pokrajinskih organa, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva zaštite životne sredine, kao i nadležnih pokrajinskih organa u narednom kratkom roku izmesti svoje prerađivačke pogone van gradske zone.

– U pregovorima sa predstavnicima lokalne samouprave grada Zrenjanina, pored pomoći koju bi nam pružili za premeštaj fabrike na jednu od tri potencijalne lokacije pogodne za obavljanje ove delatnosti, razmatra se i mogućnost javno-privatnog partnerstva sa kompanijom Energo-zelena iz Inđije – naveo je Slavko Popović, direktor Prekona.

On smatra da su prijave protv kafilerije političke prirode, dok su učesnici večerašnjeg protesta naveli da slična obećanja o izmeštanju pogona slušaju već dve godine i da se ništa nije desilo, sem konstantnog smrada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari