Peticija u Zrenjaninu: Prvo voda, a posle toga litijum 1Foto: M.P./Danas

Zrenajninci su se pridružili prikupljanju potpisa za zabranu rudarenja litijuma u Srbiji, a popunjavanje formulara i overavanje potpisa vrši se u šalter sali Gradske kuće u ovom gradu.

Na licu mesta danas smo se uverili da dežurni volonter dočekuje građane i daje im na licu mesta objašnjenje o kakvoj akciji je reč, pomaže prilikom popunjavanja zahteva i prati ceo proces.

Akciju je pokrenula Inicijativa Kreni-promeni a Zrenjaninka Zorica Čordašić se prijavila kao volonterka da učestvuje u njenoj realizaciji. Kaže da Zrenjaninci prvo pitaju „kad ćemo da skupljamo potpise za vodu“ a onda popune formulare.

„Od juče prikupljamo potpise i u Zrenjaninu, a akcija se sprovodi na čitavoj teritoriji Srbije. Po Zakonu o narodnoj inicijativi piše da lokalna samouprava treba da omogući građanima da sprovedu svoja prava, pa smo mi zatražili i dobili mesto i prikupljamo potpise“, objašnjava Zorica Čordašić

Kaže da dolaze ljudi koji znaju o čemu je reč ali i oni kojima treba objasniti šta se to potpisuje.

„Zanimljvo je da naši Zrenjaninci prvo pitaju za vodu, kad ćemo da rešimo to pitanje, posle daju potpis podrške. Oni pitaju i za Linglong, jer ih brine da će biti zagađenja vazduha. Predlažem da voda bude sledeća inicijativa, kad prođe gužva oko izbora. Trebaće nam pravnici da sročimo inicijativu, mislim da ćemo moći da uradimo“, objašnjava Zorica Čordašić.

Kako kaže, Zrenjaninci koji žele da podrže zabranu eksploatacije bora i litijuma mogu to učiniti u opštinskoj pisarnici od 7,30 do 14,30 časova radnima danima, sve do 31. marta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari