Zrenjaninci sami organizovali debatu o budžetu svog grada, traže da se čuju građani 1Goto: građanski preokret

Ne mogu svi građani da budu eksperti za budžet, ali imaju pravo da o njemu razmišljaju i debatuju jer ih se on neposredno tiče, istaknuto je na tribini Aktivi građanin u Zrenjaninu,

U debati pod nazivom „Da li građani Zrenjanina znaju kako se troši njihov novac?”su učestvovali građani, predstavnici opozicionih stranaka, udruženja i pojedinci dok je vlast poziv da učestvuje i ovog puta ignorisala.

Predstavnik Udurženja „Građanski preokret“, koje je iniciralo debate građana, Predrag Jeremić izneo je uporedne podatke o budžetima većeg broja lokalnih samouprava u Vojvodini koji pokazuju da Zrenjanin zaostaje za gradovima slične veličine, ali da čak i manje opštine kao što su Sečanj i Žitište imaju više budžetskih sredstava po glavi stanovnika od Zrenjanina.

„Do sada su javne rasprave o budžetu, makar formalne, održane u Novom Pazaru, Nišu, Somboru, Sečnju, Kovinu i drugim lokalnim samoupravama, dok u Zrenjaninu vlast ima problem da se suoči s građanima. Ona budžet i nije namenila njima, nego sebi. Temeljnim čitanjem tog dokumenta se može utvrditi gde i šta rade kumovi gradskih čelnika i sponzori Srpske napredne stranke. Ukratko, zloupotrebljava se novac svih građana za finansiranje politički podobnih, dok je javni interes zanemaren“, zaključio je Jeremić.

Sonja Pernat, predsednica GO SSP navela je da su gradski čelnici bez osećaja za muku običnog čoveka, navodeći primer prisutnog radnika “fabrike vode” koji je povređen u eksploziji tog postrojenja, zbog čega mu je umanjena radna sposobnost, lečenje mu predstavlja veliki trošak od grada nije dobio čak ni simboličnu pomoć u situaciji koja ga je zadesila.

„Od transparentnosti i javnosti koje su zakonom predviđene kako u planiranju, tako i u odlučivanju, a zatim i izvršenju budžeta, nema ni traga“, navela je Pernatova.

Mirjana Grujić, odbornica Nove DSS, rekla je da su javna preduzeća pretvorena u “špajz” za partijske kadrove čije se plate finansiraju iz budžeta, što služi za kontrolu biračkog tela.

„Probleme grada neće rešiti ni javno-privatna partnerstva koja se sve više ugovaraju jer po svojoj prirodi mogu da budu samo skuplja od postojećih rešenja, a u celoj Evropi su se pokazala kao loša“., navela je Grujićeva.

Odbornik DJB Aleksandar Korovljev dopunio je temu o pribatno-javnom partnerstvu podatkom da će sledeće godine privatno-javno partnerstvo u sanaciji deponije odneti iz budžeta više novca nego što je planirano za srednjoškolsko obrazovanje.

„Navedeni primeri pokazuju da lokalna vlast misli da neko drugi bolje od nas zna šta su naši problemi i kako treba da se reše, za naše pare. Nama ne dozvoljavaju ni da biramo prioritete, na primer pijaću vodu, a ni tehnologiju, investitore, cenu“, naveo je Korovljev.

Alisa Kockar iz Demokratske stranke je podsetila da je za sledeću godinu usvojen manji budžet, a veći poreski zahvat, što će se negativno odraziti na životni standard građana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari