Zrenjaninski aktivista pozvan u Prekršajni sud zbog protesta kod Linglonga 1Foto: M.P./Danas

Na adresu zamenika predsednika Građanskog preokreta Ivana Živkova stigao je poziv Prekršajnog suda na saslušanje jer je policija protiv njega podnela prekršajnu prijavu pozivajući se na kršenje Zakona o javnom okupljanju.

Živkov je samo jedan od više stotina učesnika blokade puta kod Linglonga, koji je održan početkom decembra prošle godine, kada su u Srbiji trajali protesti građana protiv donošenja Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu.

Prema policijskoj prijavi, Živkov je uz Dušana Kokota, Milana Pernata i Dragana Kleuta organizovao javno okupljanje, blokadu saobraćaja 4. decembra prošle godine, na magistralnom putu Zrenjanin – Beograd, kod gradilišta kineske fabrike autoguma Linglong, bez prijave nadležnom organu.

Policija je sudu kao dokaz dostavila video snimak blokade i objave na društvenim mrežama.

„U pitanju je drugi talas prekršajnih postupaka i pritisaka protiv građanskih aktivista u Zrenjaninu zbog blokade puta kod Linglonga jer je prethodno, krajem prošle godine, tim povodom policija protiv najmanje 15 osoba izdala prekršajne naloge zbog navodnog kršenja Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima. Prvo smo okrivljeni da smo ugrožavali bezbednost saobraćaja, a sada da remetimo javni red i mir. Dokazaćemo da imamo pravo na protest“, objašnjava Ivan Živkov.

Povodom dva postupka koja je protiv njega pokrenula zrenjaninska policija zbog prošlogodišnjeg protesta, Ivan Živkov je izjavio da očekuje da će prekršajni sud u tom gradu, poput drugih u državi, utvrditi da policija prekršajnim gonjenjem građana ugrožava ustavom garantovano pravo na protest, da je u pitanju pritisak na aktiviste, te da će sve presude biti oslobađajuće.

Podsetimo, više desetina hiljada građana blokirao je 4. decembra prošle godine magistralne puteve širom Srbije protestujući zbog usvajanja Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, koje je vlast nakon protesta povukla iz procedure, odnosno izmenila prema zahtevima demonstranata.

Protiv velikog broja učesnika prošlogodišnjih blokada policija je podnosila prekršajne prijave, a u više od 60 do sada održanih suđenja donete su oslobađajuće presude od kojih su neke i pravosnažne.

U Zrenjaninu, do sada, nijedan postupak nije završen. Svi su u toku.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari