Zrenjaninski đaci dronom ovekovečili znamenitosti 1Foto: GNB Zrenjanin

Zrenjaninski đaci iz osnovnih škola „Vuk Karadžić“, „Sonja Marinković“, „Dositej Obradović“ i „Đura Jakšić“ uz pomoć bibliotekara Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ bavili su se digitalizacijom razgeldnica iz svog grada.

U svojevrsnom projektu pod nazivom „Digitalne razglednice zavičaja u očima mladih“ koji je finansiran sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, mališani su uz pomoć drona snimali gradske znamenitosti.

Izabrano je pet objekata od kojih je svaki značajan za kulturu Zrenjanina, objašnjavaju na Dečjem odeljenju GNB.i kažu da su to bili Sokolski dom, pravoslavna crkva u Orlovatu i zgrada nekadašnje Srpske zadružne banke, Reformatska crkva i Gradska narodna bibliotekom „Žarko Zrenjanin“.

Znamenite ličnosti o čijim delima su učenici sa bibliotekarima istraživali bili su arhitekta Dragiša Brašovan i Ferenc Zaborecki, slikar Uroš Predić, vajar Paško Vučetić.

Digitalne razglednice prezentovane su na blogu „Digitalne razglednice Zrenjanina“ (http://www.digitalnerazglednicezrenjanina.wordpress.com) koji će tekstovima i video materijalom nastaviti da promoviše kulturno blago Zrenjanina.

Informacije o blogu i novim digitalnim razglednicama podeljene su svim školama Srednjobanatskog okruga, kako bi mogle da se koriste u nastavi i motivišu decu da se i bave istraživanjem kulturnog nasleđa i njegovom digitalizacijom, navode u zrenjaninskoj Narodnoj biblioteci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari