Zrenjaninski đaci dokumentuju muzejsku građu donoseći na uvid porodične predmete 1Foto: Muzej Zrenjanin

Kustosi Narodnog muzeja Zrenjanin su, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i grada Zrenjanina, započeli drugu fazu projekta „Muzej u školama“, kojom je predviđen rad sa učenicima u 15 osnovnih škola na području Zrenjanina i okolnih naselјenih mesta.

Projektni tim čine akademski fotograf i grafički dizajner Dušan Marinković, istoričarka Vladislava Ignjatov i etnološkinje-antropološkinje Branka Sikimić, Ksenija Mihić i Aleksandra Đukić.

Cilј projekta je dokumentovanje građe od kulturno-istorijske važnosti koju stanovnici srednjobanatskog okruga čuvaju u svojim domaćinstvima.

„U tome kustosima pomažu učenici koji donose na uvid svoje porodične predmete, a potom ih na interaktivan način stručno obrađuju i dokumentuju putem videa i fotografije, kao i deskripcije u kartonima izrađenim po uzoru na muzejsku dokumentaciju“, objašnjava fotograf Dušan Marinković iz zrenjaninskog muzeja.

Muzejski kustosi imaju zadatak da kroz video prezentaciju i priču predstavlјaju učenicima sva odelјenja stalnu postavku Narodnog muzeja Zrenjanin.

Prva faza projekta „Muzej u školama” realizovana u 2020. godini u opštinama Novi Bečej i Sečanj.

Tom prilikom kustosi su u saradnji sa đacima, nastavnim i nenastavnim osobljem svih škola na teritoriji ovih opština uspeli da prikupe i digitalizuju veliki broj predmeta od kulturno-istorijskog značaja, od kojih je deo poklonjen Narodnom muzeju Zrenjanin.

Rezultati prve faze predstavljeni su 2021. u okviru manifestacija Evropska noć muzeja i Muzeji za 10 u zrenjaninskom muzeju kroz kamernu postavku, a u Omladinsko-kulturnom centru Sečanj izložbom „Muzej u školama“. To je bio prvi put da se opština Sečanj priključila obeležavanju tih manifestacija.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari