Zrenjaninski socijalni forum zabrinut za sudbinu toplane 1Foto: M.P. / Danas

Ukoliko nije u stanju da plati električnu energiju, kako će zrenjaninska toplana uspeti da plati prirodni gas koji koristi, upitao je danas javno u svom reagovanju Zrenjaninski socijalni forum, nakon što je toplana u ovom gradu obavestila javnost da nema sredstva da kupi električnu energiju čime se dovodi u pitanje njen rad.

Zrenjaninski socijalni forum saopštio je da zahteva da uprava ovog javnog preduzeća i najviši gradski funkcioneri odmah obaveste javnost da li toplana uredno otplaćuje kreditne rate i od koga su krediti uzeti.

„Budući da Toplana iz ostvarenih prihoda očigledno nije u mogućnosti ni da finansira tekuće poslovanje, izvesno je da neće moći ni da vrati ogroman dug. U tom slučaju kreditor može postati njen vlasnik, a Zrenjaninu preti opasnost da ostane bez najznačajnijeg komunalnog infrastrukturnog objekta, kao što je ostao bez gasne mreže. Naime, nju je preuzeo Srbijagas zbog neizmirenog duga“, navode u ZSF.

Oni podsećaju da je Strategijom održivog razvoja grada Zrenjanina za period od 2014. do 2020. godine bilo predviđno da toplana uvede alternativne izvore energije u u periodu 2015-2020. godine.

„Zahtevamo da uprava toplane odgovori šta je u vezi sa tom obavezom do sada uradila. Vreme jeftine energije je prošlo, a gradska vlast i toplana do sada nisu bili dovoljno angažovani na modernizaciji sistema daljinskog grejanja. Inače, ovo javno preduzeće već godinama na svom čelu ima vršioca dužnosti direktora, što je nezakonito“, upozoravaju aktivisti Zrenjaninskog socijalnog foruma.

Oni su reagovali nakon što je juče Gradska toplana Zrenjanin saopštila da postoji realna opasnost da ostane bez električne energije. Naime, 1. marta istekao je ugovor koji je ovo javno preduzeće prošle godine sklopilo sa „EPS Snabdevanjem“.

Toplana je 1. februara pokrenula postupak nabavke električne energije i potom je od „EPS Snabdevanja“ dobila ponudu čiji je iznos bio tri puta veći od one koju je preduzeće dobilo prošle godine, a koja je tada iznosila 26 miliona dinara . Ovogodišnja ponuda primljena je 10. februara i iznosila je 77 miliona dinara bez PDV-a.

Gradska toplana tvrdi da nije imala dovoljno sredstava za novu nabavku pa je prešla na rezervno snabdevanje koje ne može da traje duže od dva meseca, odnosno do 1. maja. To znači da će toplana, ukoliko problem ne bude rešen, ostati bez električne energije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari