Zrenjaninski Vodovod ostaje bez nadležnosti? 1Foto: JKP Vodovod Zrenjanin

Nakon što je na jučerašnjoj sednici Gradskog veća Zrenjanina usvojen predlog izmene osnivačkog akta preduzeća „Vodovoda i kanalizacije“, kako je navedeno, zbog izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadne vode i partnerstva sa privatnom firmom ali i regulisanja pitanja vodosnabdevanja grada, građanska udruženja izrazila su zabrinutost da će voda postati isključivo stvar privatnika.

Prema usvojenim odlukama, koje treba da potvrdi skupština ovog grada, JKP “Vodvod i kanalizacija” osniva se radi obavljanja komunalnih delatnosti distribucije vode i odvođenja atmosferskih i otpadnih voda.

„U još uvek važećem osnivačkom aktu, ovo preduzeće osnovano je da bi obavljalo i prečišćavanje vode, kao i prečišćavanje otpadne vode. Ako bi predložena izmena bila usvojena i odlukom gradske skupštine, u Zrenjaninu ne bi postojalo preduzeće nadležno za prečišćavanje vode“, navode u Građanskom preokretu i kažu da se iza ove odluke gradske vlasti krije namera da se poslovi prečićavanja pijaće vode povere „stranim investitorima“, i to političkom odlukom, neposrednom pogodbom, bez stručne i javne rasprave.

Zrenjaninski socijalni forum upozorio je da oni nemaju dileme da će posao prečišćavanja pijaće vode u Zrenjaninu ponovo biti poveren privatnoj firmi.

„Posao prečišćavanja otpadnih voda već je dogovoren sa firmom “Metito” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i biće organizovan u formi privatno-javnog partnerstva.

Prečišćavanje pijaće vode je 2015. godine na protivzakonit način dodeljeno  privatnom “konzorcijumu” i taj poduhvat doživeo je fijasko. Gradska vlast ponovo ide putem koji se već jednom pokazao kao pogrešan. Budući da je ćerka firma “Metita”nedavno kupila opremu “fabrike vode”, verovatno će istoj kompaniji kojoj je dodeljeno prečišćavanje otpadnih voda biti poveren i posao obezbeđivanja ispravne vode za piće”, upozorio je ZSF i naveo da tako siromašni i marginalizovani ostaju bez pristupa vodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari