Zrenjaninski vodovod rekonstruiše mrežu staru 50 godina 1Foto: M. P.

U Zrenjaninu je započela rekonstrukcija vodovodne mreže stare 50 godina a prva lokacija gde su počeli radovi je naselje Ruže Šulman, gde se rekonstruiše 2,5 kilometra vodovodne mreže.

U ovoj fazi vrednost radova je 60,7 miliona dinara a sredstva su obezbedili grad Zrenjanin i pokrajina.

„Pored postavljanja novih polietilenskih cevi visoke gustine, biće urađeni novi šahtovi kako bi se izmestili vodomeri van objekata, kao i rekonstruisani postojeći šahtovi na zelenim površinama, a uradiće se i novi priključci za sve objekte“, objašnjava Siniša Gajin, zadužen za odnose sa javnošću JKP „Vodovod“.

On ističe da se očekuje da će izgradnjom nove vodovodne mreže biti smanjen broj kvarova na mreži, kojih je, samo u protekle dve nedelje bilo sedam u nasleju Ruže Šulman.

Takođe najavljuje izmeštanje vodomera izvan objekata, što će omogućti lakše očitavanje i pristup ekipama preduzeća u slučaju otklanjanja eventualnih kvarova.

U okviru prve faze rekonstrukcije gradske vodovodne mreže radiće se 2o kilometra mreže na pet lokacija sa najstarijom mrežom, u gradskim naseljima Ruže Šulman, Mala Amerika, Centar, Karađorđev park i deo Šumice.

„Vodovodna mreža u gradu je u proseku stara više od 30 godina i činjenica je da je neophodna njena rekonstrukcija, odnosno zamena. Glavni problem starosti mreže su kvarovi, koji prouzrokuju prekide vodosnabdevanja i uvećavaju troškove održavanja“, objašnjava Sinša Gajin

Nakon postupka javne nabavke posao rekonstrukcije mreže je dobila firma Enerdži LTD iz Novog Sada. Radovi su počeli 3. decembra i planirano je da traju narednih 100 dana, ukoliko to vremenski uslovi budu omogućili.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari