Zrenjaninskoj pesnikinji nagrada "Lenkin prsten" 1Dragica Stojanović, Foto: G. Nonin

Zrenjaninska pesnikinja Dragica Stojanović dobitnica je nagrade za najbolju ljubavnu pesmu za 2022. godinu „Lenkin prsten“, odlučio je žiri ove književne nagrade.

Žiri, u sastavu: dr Zoran Đerić, predsednik, i dr Dragana V. Todoreskov i Biljana Puškar, članice, odlučio je da nagradu za najbolju ljubavnu pesmu 2022. godine dobije pesma „Otkad te ne volim“, Dragice Stojanović, pesnikinje iz Zrenjanina.

Prema propozicijama, u konkurenciji su bile pesme ljubavne tematike, koje su objavljene u periodici, odnosno u posebnim knjigama, između dva dodeljivanja nagrada, od novembra 2021. do novembra 2022. godine.

Nagrađena pesma objavljena je u knjizi Gluvonema, Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin”, Zrenjanin 2022. godine.

Dragica Stoanović je prva žena pesnikinja koja je u Zrenjaninu objavila knjigu pesama posle Drugog svetskog rata.

Pesme su joj prevedene na više jezika, rumunski, mađarski, engleski i španski jezik.

Objavila je zbirke pesama: Teskoba, Kuhinjska kukavica, Razgovor sa Isidorom, Gladne ispovesti, Literarni sneg, Od(a)brane pesme, O Hrid, Posolica, kao i zbirku kratkih priča Cepelin.

Zastupljena je u desetinama značajnih antologija poezije, a među poslednjima Libera vuela la sombra (Madrid, 20221), u izboru Radmile Lazić. Dobitnica je nagrada: “Smeli cvet”, “Stanko Simićević”, “Ulaznica”, “Pečat varoši sremskokarlovačke”, “Milica Stojadinović Srpkinja”, “Bešenovske povelje za duhovnu poeziju” i nagrade “Stevan Sremac” za ciklus pesama.

Nagrada „Lenkin prsten“ je književna nagrada koju je ustanovio Dom kulture Srbobran 2006. godine u čast Lenke Dunđerski.

Nagrada se dodeljuje za najbolju ljubavnu pesmu napisanu na srpskom jeziku, prvi put objavljenu u periodu između dve nagrade. Pored novčanog iznosa, sadrži plaketu i prsten od belog zlata.

Odluka je doneta jednoglasno, saopštio je žiri, a uručenje nagrade je 19. novembra 2022. godine u Srbobranu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari