Radovi na vrelovodu doveli do otkrića neolitkog reljefa 1Foto: skrinsot

U Zrenjaninu se nenadano otvorilo novo arheološko nalazište, dok su se obavljali radovi na rekonstrukciji vrelovoda u Gradskoj bašti. Za kratko vreme otkriveno je stotine fragmenata iz daleke prošlosti, premda je bager dosta toga i oštetio. Najvredniji nalaz je neolitski reljef, a nalazište sadrži artefakte iz različitih epoha.

-Pored neolitskog reljefa, koji je retkost, našli smo srednjovekovni novčić, metalne i staklene nalaze i dosta keramike. Tu su i građevinski elementi, stub od crkve i još dosta toga, što tek treba da bude obrađeno i popisano i tek tada ćemo znati i izaći sa podacima o nalazu. Nalazište je višeslojno, sa izmešanim materijalom od daleke prošlosti, sa prekidom do srednjeg veka pa do današnjih dana – objašnjava kustos Dejan Vorgić.

Prema prvim procenama, dosta predmeta iz daleke prošlosti ima odlike starčevačke kulture, negde su prisutni elementi vinčanske kulture a za muzeologe je sada izazov potraga za nalazom naseobine iz neolita.

Zrenjaninski muzeolozi sada su u trci sa vremenom, jer radovi na vrelovodu moraju da se nastave a problem je i najava kiše, koja otežava vađenje predmeta iz zemlje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari