Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson rekao je juče da se nada da će haški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić biti uskoro uhapšeni i privedeni pravdi.


– Ukoliko ne budu uhapšeni pre zvaničnog okončanja rada Tribunala, oni će potpasti pod mehanizam okončanja nezavršenih poslova, rekao je Robinson, posle predstavljanja projekta osposobljavanja nacionalnih pravosuđa za suđenja u ratnim zločinima. Prema njegovim rečima, neće više biti prenosa slučajeva iz Tribunala na Srbiju, ali će ona i dalje suditi po svojim predmetima.

Robinson je na konferenciji za novinare u Apelacionom sudu naglasio da, posle 17 godina od osnivanja Tribunala, mnoge žrtve i dalje čekaju pravdu i da čekaju nacionalna pravosuđa da im tu pravdu ostvare. On je podsetio da je namera Haškog tribunala bila da sudi malom broju pojedinaca, dok bi većini sudila domaća pravosuđa i naglasio da je „prilično zadovoljan radom domaćih sudova“.

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević rekao je da Srbija ima najveći interes da Hadžić i Mladić budu u Hagu.

– Mi trpimo političke, ekonomske i moralne prekore zbog dva čoveka. Nismo to zaslužili, zato ih želimo što pre u Hagu – rekao je Vukčević. On je istakao da mu je čast što sa svojim kolegom Seržom Bramercom radi na civilizacijskom zadatku privođenja pravdi optuženika i dodao da deli njegovu zabrinutost što Mladić i Hadžić nisu u Hagu.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer ukazao je da su najviši standardi u kažnjavaju ratnih zločina neophodni za evropske integracije i da je jedan od uslova EU puna saradnja sa Tribunalom, kao i da „to važi za sve zemlje zapadnog Balkana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari