Najmanje 96 ljudi je poginulo, a više od 300 je ranjeno juče u Sani u samoubilačkom napadu vojnika koji je aktivirao eksploziv među svojim kolegama dok su se pripremali za paradu, saopštili su izvori u jemenskoj vojsci.


Ministar odbrane Mohamed Naser Ahmed bio je na mestu napada, ali nije povređen, prenela je Beta. Samoubica je aktivirao eksploziv dok se nalazio među svojim kolegama koji su se pripremali za paradu povodom obeležavanja 22. godišnjice ujedinjenja severnog i južnog dela Jemena.

Predsednik Abd Rabo Mansur Hadi trebalo je da prisustvuje paradi na trgu Sabin i održi govor. „Sve žrtve su oficiri i vojnici“, rekao je jedan vojni izvor agenciji Frans pres, dodajući da ima i na desetine ranjenih.

Ovo je prvi napad takvih razmera od dolaska na vlast Hadija u februaru ove godine. On je obećao beskompromisnu borbu protiv Al-Kaide.

Izvor iz Al Kaide rekao je za Bi-Bi-Si da je jedan od njenih pripadnika izveo napad. Većina žrtava potiče iz Centralne bezbednosne organizacije, jedinice kojom komanduje Jahja Saleh, rođak donedavnog predsednika Jemena Ali Abdulaha Saleha, navodi britanski javni servis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari