Čeri Bler, nekadašnja prva dama Britanije, advokat i borac za ljudska prava, od pre nekoliko dana je počela da radi za albansku vladu. To i ne čudi ako se ima u vidu da je do sada u stopu, bar poslovno, pratila svog supruga Tonija, koji je pre godinu dana postao savetnik u vladi u Tirani.

Čeri Bler će zastupati Albaniju u sporu vrednom čak 250 miliona funti. Njena advokatska kancelarija „Omnia Strategy“ dobila je preko tendera posao da zastupa vladu u sporu sa američkom firmom „Rapiscan System“, koja je 2013. potpisala ugovor na 15 godina kako bi instalirala posebne skenere na granicama za suzbijanje šverca droge, oružja i cigareta.

Bivša prva dama je prethodno sklopila ugovor i sa kazahstanskom vladom u kojoj je njen suprug takođe radio kao savetnik. Tamo joj je, kažu, honorar bio 975 funti na sat. Nije ovo njen prvi „izlet“ u Albaniju. Britanski Dejli mejl je 2010. opširno pisao da je od kontroverznog albanskog biznismena Rezarta Tačija dobila 200.000 evra da bi posetila Albaniju, te da je do Tirane putovala avionom albanskog tajkuna.

Mediji svakako nisu štedeli Čeri. Još dok je bračni par bio aktuelan u Dauning stritu broj 10 Čeri je često služila kao „žrtveno jagnje“ kako bi se kritike skrenule sa njenog supruga. Osnivač je međunarodne dobrotvorne Fondacije za žene kako bi preduzetnicama širom sveta pomogla i pružila im tehnološku, finansijsku i savetodavnu podršku. Godinu dana nakon što je prestala da bude prva dama Britanije Čeri se okrenula kompaniji Mee Healthcare koja je otvorila niz privatnih klinika u trgovačkim centrima siromašnijih britanskih kvartova. Iako se poslovni putevi Blerovih ukrštaju, u poslednje vreme njihov ljubavno-bračni život kao da je na dva koloseka. Mediji pišu da se razvode i da se gotovo ne viđaju. Spekuliše se da je za sve kriva Vendi Deng, sada već bivša supruga milijardera i velikog Blerovog prijatelja, medijskog tajkuna Ruperta Mardoka.

Neretko je, kažu, aktivna na sajtovima za onlajn prodaju pokušavajući da uveća porodično bogatstvo koje se procenjuje na 20 miliona funti. Tako je pre neku godinu prodala jedan od suprugovih autograma, pri čemu je morala da spusti početu cenu sa 25 na 10 funti. Preko eBaya prodala je sat marke „lokman“ za 98 funti koji je njen suprug dobio na poklon od italijanskog premijera Silvija Berluskonija, prenosi Dejli telegraf.

Rođena je 23. septembra 1954. Sa Tonijem je u braku od 1980. i imaju tri sina i kćerku. Njene memoare objavljene 2008. Sandej tajms je proglasio bestselerom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari