Školski avion Vojske Srbije tipa „V-54 lasta“ srušio se juče nešto posle 10 časova, u naseljeni deo Nove Pazove, u baštu u Ulici kralja Petra, a u padu je poginuo pilot Tehničkog opitnog centra major Goran Savić (39). Drugi pilot, potpukovnik Tomislav Bećagović iz istog centra, lakše je povređen i zbrinut na VMA. Piloti su bili na redovnom zadatku tehničke probe, i obojica su se katapultirala, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. Očevici su naveli da je major Savić ostao do poslednjeg trenutka u avionu, kako bi izbegao da letilica udari u stambenu zgradu.

Aleksandar Kovačević, meštanin Nove Pazove u čije dvorište se srušio avion, kaže za Danas da je u trenutku nesreće bio ispred kuće.

– Čuo sam jaku detonaciju i video da se iz moje bašte pruža gust crni dim. Otrčao sam tamo. Pilot, koji je posle toga preminuo, ležao je nedaleko od letelice i videlo se da je u izuzetno teškom stanju. Pošto se pored nalazi i Fabrika boja i lakova „Viteks“, momci koji tu rade odmah su priskočili u pomoć i počeli da gase požar na avionu – priča Kovačević. Kako kaže, ubrzo su na mesto nesreće došli i hitna pomoć i policija i pilot je ubrzo helikopterom prebačen na Vojnomedicinsku akademiju, gde je kasnije i preminuo.

Kako objašnjava naš sagovornik, osim manje materijalne štete koja je pričinjena na autu, koji je bio parkiran u blizini mesta nesreće, druge štete nema.

– Sreća pa u tom trenutku nikoga nije bilo u bašti. Tek kasnije sam čuo da je u avionu bio još jedan pilot, koji je uspeo ranije da iskoči i koji se sa manjim povredama prizemljio nekoliko ulica odatle. Stradalom pilotu treba odati počast, jer je žrtvujući svoj život, spasao mnogo života. Pored se nalazi i fabrika, mnogo kuća, a on je uspeo da se spusti baš u baštu u kojoj u tom trenutku nije bilo nikoga, ističe Kovačević.

Prema informacijama sa lica mesta, Savić je pronađen prekriven padobranom u neposrednoj blizini aviona i ekipe hitne pomoći su mu jedva napipale puls posle čega je vojnim helikopterom prebačen na VMA u Beogradu, gde je preminuo dva sata kasnije.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković izjavio da je do pada vojnog aviona u Novoj Pazovi verovatno došlo jer su otkazale komande letilice.

– Rano je davati ocene zašto je došlo do pada aviona sa onim što do sada raspolažemo i na osnovu izjave Bećagovića došlo je do otkazivanja komande na avionu, ali detalje još ne znamo i istraga će pokazati šta se tačno desilo – rekao je Diković nakon što je obišao povređenog pilota na VMA.

On je dodao da je do nesreće došlo u toku planiranih aktivnosti i u toku ispita pokojnog majora Gorana Savića za opitnog pilota koji je tom prilikom nastradao. Diković je naveo, pozivajući se na izjavu preživelog pilota, da su piloti napustili avion u poslednjem momentu i da je Bećagović uspeo da se prizemlji sa padobranom zadobivši lakše povrede, dok Savić nažalost to nije uspeo.

Načelnik Generalštaba je naglasio da je istraga o uzrocima nesreće u toku i da će javnost o tome biti obaveštena kao i da su istražne radnje već preduzete. Diković je potvrdio da niko od meštana nije povređen.

– Materijalne štete praktično nema, osim na avionu. Letelica se srušila u dvorištu između dva objekta, a na zemlji nema povređenih. Jedan pilot se katapultirao, dok je drugi do poslednjeg trenutka gledao da ne pogodi neku kuću u ovom naseljenom delu. Nije bilo ni eksplozije nakon što je avion stao, rekao je za RTS predsednik opštine Đorđe Radinović.

Mediji su u prvim izveštajima preneli i tvrdnje očevidaca da je stradali pilot ostao u letilici do prizemljenja, te tvrdnje da avion tipa Lasta nema sistem za katapultiranje, što znači da iz njega piloti mogu samo da se spasu iskakanjem padobranom.

Iskusni piloti

Goran Savić bio je na aeromitingu u Batajnici pokazao vrhunsko umeće na avionu „supergaleb N-62“ izvodeći Zvono-Kovit-Komandovani valjak. Savić i Tomislav Bećagović su 2011. kao vazduhoplovci VS učestvovali i na češkom međunarodnom aeromitingu izvodeći let na domaćem „G-4 supergaleb“.

Vučić prekinuo posetu Kipru

Ministarstvo odbrane je saopštilo i da je ministar Aleksandar Vučić prekinuo posetu Kipru zbog nesreće, kao i da je naložio hitnu istragu. Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić medijima je rekao da je u 10.40 sati Sektor dobio informaciju o padu letelice i da je na mesto nesreće izašlo 13 pripadnika vatrogasno spasilačkih jedinica sa troje kola iz Batajnice i Zemuna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari