U Srbiji čak 700.000 građana nema nijedan zub: Da li postoji plomba koja bi pokrila problem u srpskoj stomatologiji?

Ostavite komentar


  1. Zakonom o svima dostupnim stomatoloskim uslugama, kako je u Srbiji nužno jer su nedostupne, cime je i zdraclje nedostupno, izvrsena je starosna i ekonomska diskriminacija i segregacija. Rezultat du bezubi kjudi i nacija, krezava nacija, bolesna i nezbrinuta nacija, gradjani koji su obespravljeni. Nije dopusteno pravilima i etikom medicinske struke da doktor, pa i stomatologije, ne pruzi neophodnu i pomoc i sanaciju, jer je pocetak digestivnog trakta i finkcija zvakanja, uslov oralnog i celokupnog zdravlja čoveka. Kada je pacijent i covek stigmatizovan kao trosak a ne covek, i kada ne moze da plati (gradjani bez posla i prihoda sto je u Srbiji gotovo pravilo nedopustenosti), tada nema prava ni na zdravlje, ni na lecenje usne duplje, zuba, vilicnih kostiju, i tada se i pravo na zdravlje i nadomestak zuba, niti moze niti ima gde ostvariti. Time se vredja i brutalno gazi osnovno ljudsko dostojanstvo. Nije resenje niti problem da li je drzavno iki privatno, vec je problem nerešen jer se usluga i pravo na zdravlje i opstanak drzavljsnins i gradjanina, ne moze dobiti i ne moze ostvariti. Tu istinu ti lekari stomatolozi i komora i rezim moraju da priznaju i ostvare, a ne da skrecu temu na navodni uzrok da li je drzavno ili privatno. Mi ne znamo koliko je krezavih u Slovačkoj niti je Srbija Slovačka, ali jeste drzava koja zdravstveno unistavs sopstveno stanovnistvo.

Ostavite komentar


Društvo

Kreni-promeni: Hitno rešiti problem klima uređaja u porodilištima 10

Kreni-promeni: Hitno rešiti problem klima uređaja u porodilištima

Pokret "Kreni-promeni" ocenio je danas da je potrebno hitno rešiti problem "nehumanih uslova" u porodilištima u Srbiji i nepostojanje klima uređaja.Izvršna direktorka "Kreni-promeni" Marina Pavlić na društvenoj mreži "Iks" kazala je da im veliki broj porodilja piše o nehumanim uslovima u porodilištima, kao i da usled nedostatka klima uređaja majke i bebe imaju jako teške uslove.

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.