Roberto Antonelo Žuka davao je u Partizanu golove nogama i glavom, ali nikada iz slobodnog udarca, što mu je bila specijalnost u Brazilu, iz kojeg je pre dva leta došao u evropski fudbal. U dresu Deportiva La Korunje, na meču četvrtog kola španskog prvenstva, ove srede protiv Ksereza, ispunjen mu je i taj san.

– Ne mogu da se žalim, baš me je krenulo. Na dve utakmice sam drugima asistirao za golove, a ovog puta sam i ja bio strelac. I to iz slobodnjaka, koje obožavam da izvodim. Nisam imao prilike da to radim dok sam bio u Partizanu, jer su ga neki drugi igrači takođe dobro izvodili. Nisam hteo ni mogao protiv kolega i trenera – počinje razgovor za Danas fudbaler kluba sa Rijazora, inače veliki ljubimac navijača crno-belih, zbog kojih se u Humskoj redovno vijorila brazilska zastava.

Dali ste ga polomljene ruke, kao svojevremeno u derbiju sa Zvezdom. Čemu tolika žrtva – zbog vašeg profesionalizma ili emotivnog vezivanja za klubove?

– Pa, nisu mi u Srbiji bez razloga dali nadimak – Lavlje srce… Ahahaha… Svima su poznati moj fajterski duh i privrženost dresu koji nosim. Ne volim da stvari posmatram sa strane, uvek želim biti u žiži. Bez obzira na cenu. Ni onda pred večiti derbi ni sada nisam brinuo o povredi, mada se radi o istoj, desnoj ruci, koja mi je ponovo stradala od udarca lopte. Okrenuo sam se prema nebu, zahvalio se bogu što mi nije „dirao“ nogu i izašao na teren. Opet mi se vratilo golom.

Bili ste starter u svim utakmicama od početka Primere. Da li ste očekivali da ćete se toliko brzo snaći u tako jakom takmičenju?

– Nisam od onih čekaju na mesto u prvih 11. Ja ginem za njega. Istina je da sam u još boljoj ekipi od Partizana i mnogo jačoj ligi od srpske, ali ja transfer u La Korunju vidim samo kao prvi korak u španskoj karijeri. Moje ambicije su velike i idu baš daleko.

Imate li osećaj da je španski fudbal prava sredina za vas?

– Meni su dve godine provedene u Partizanu i Srbiji najlepši period u karijeri i životu. Nedostaju mi moji crno-beli, vaša zemlja i ljudi, ali i ovde mi je dobro. Brzo sam se adaptirao na sve različitosti. I, za sada dobro „plivam“.

Šta su ambicije kluba u tekućoj Primeri?

– Želimo u Ligu šampiona. Dobro nam je krenulo, ali ovde nije lako u kontinuitetu biti na najvišem nivou. Previše je jakih ekipa, sa sjajnim igračima, pa je svaka utakmica velika borba. Zato je vrlo bitan učinak u mečevima kod kuće.

Osluškujete li dešavanja u bivšem klubu?

– Stalno. Žao mi je što Partizan nije uspeo u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali sam momcima preko Moreire i Diare poručio „nema predaje, idemo dalje“. Očekujem da moji bivši saigrači svoj kvalitet dokažu u Ligi Evrope – navija za crno-bele vezista La Korunje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari